DRUŠTVENE MREŽE: Kompanije, trendovi i primjeri AR koji se koriste za marketing u 2020. godini

Objavjeno: 18.05.2020.
DRUŠTVENE MREŽE: Kompanije, trendovi i primjeri AR koji se koriste za marketing u 2020. godini

Sposobnost proširene stvarnosti (AR) da poveže digitalni i fizički svijet transformiše način na koji brendovi stupaju u kontakt sa potrošačima na društvenim medijima. Digitalni titani Snapchat i Facebook unovčavaju ljubav potrošača prema AR-ima oglasima i markiranim iskustvima, otvarajući vrata brendovima za upotrebu novo sredstvo kreativnosti i imerzivno pripovijedanje kako bi se dostiglo potrošače na način na koji cijene i reaguju.

Iako je upotreba AR-a u društvenim medijima još uvijek u ranoj fazi, imerzivna tehnologija već postaje nemoguća da ih brendovi ignorišu. Ovaj zabavan, pamtljiv i pogodan način spajanja branda u živote potrošača katalizira način na koji brendovi ubrzavaju konvertiranu prodaju, potiču angažman potrošača i povećavaju svijest o marki.

S obzirom da se AR oglasi do 2022. godine ostvaruju preko 13 milijardi dolara prihoda i, kao rezultat, čine preko 12% svih prihoda od mobilnih oglasa do te godine, ključno je da brendovi preslikaju svoje AR strategije sada kako bi obezbijedili prednost ranog pokretanja . 

U izvještaju AR u društvenim medijima, Business Insider Intelligence zaronio je u rastući AR ekosistem društvenih medija; istražuje zašto bi brendovi trebali integrirati AR u svoje oglase i markirana iskustva; ističe kako brendovi imaju koristi od prihvatanja ovog novog, imerzivnog oblika isporuke sadržaja; i istražuje šta je sve za ovaj prostor.

Kompanije pomenute u ovom izvještaju su: Facebook, Instagram, Messenger, Snapchat i WhatsApp.

Evo nekih od ključnih činjenica iz izveštaja: 

Očekuje se da će broj korisnika mobilnih AR-a porasti za 100% u odnosu na prethodnu godinu (IoI) u 2018. godini i prešao milijardu, a društveni mediji brzo postaju potrošački kanal za mobilna iskustva u AR-u.

Potrošačko viralno prihvatanje AR-a u društvenim medijima naglašava zašto brendovi moraju da prihvate tehnologiju da bi poboljšali svoje socijalne strategije, a to se već pokazuje kao efikasan kanal za angažovanje potrošača i širenje njihovog dometa.

Postoje tri jasna cilja koje brendovi žele postići prilikom primjene AR-a u svojim strategijama društvenih medija: eskalirati konvertiranu prodaju i preuzimanja, pokrenuti angažman potrošača i povećati svijest o marki.

Uz to, postoje brojne indikacije da će se tehnologija u skoroj budućnosti poboljšati, što će imati glavnu ulogu u pokretanju upotrebe marki AR u društvenim medijima.

Izvor: Business Insider