Dwarf Fortress: Igra koja je nastala samo iz donacija

Objavjeno: 07.07.2020.
Dwarf Fortress: Igra koja je nastala samo iz donacija

Dwarf Fortress, dijelom simulacija u kojoj igrači grade i čuvaju svoj svijet, a dijelom RPG, je video igra koju su još 2002. kreirali Tarn i Zach Adams. Prva verzija objavljena je 2006, a pažnju je privukla zbog toga što ju je kreirao tim od samo dva člana, te zbog toga što je završena samo uz pomoć donacija.

Igra se od marta 2019. sprema i za Steam, te Windows, a najprije zbog toga što su kreatori poželjeli da pronađu i dodatne načine da monetizuju svoj proizvod. Od početka se sve zasnivalo samo na tekstu, a u februaru 2020. godine stiglo je ažuriranje kojim se zaokružio sedamnaestogodišnji rad na igri.

Igrači tvrde da su najbolji dio igre nasumično generisana čudovišta. Jedini način da se njihov izgled zamisli i razumije bilo je iščitavanje opisa, ali Steam verzija dobija i grafiku, tako da će igrači svoje monstrume sada moći i da vide. Onima koji su navikli na ASCII prirodu igre sve još uvijek izgleda nadrealno, a nedavno su se pojavile i ptice koje su takođe dio igre, te ilustracije koje se opisuju kao ozbiljna umjetnost.

Sa pticama su došle i sjemenke, iz kojih se rađa flora, čime se upotpunjuje svijet bizarnih čudovišta, a tu su i ozbiljni monstrumi, poput džinovske ptice Kivi, koja dolazi bez perja i kože, a kako bi uništila sve ono što je igrač sagradio.

Izvor: PC Gamer