EU za lako zamjenjive baterije u telefonima

Objavjeno: 28.12.2022.
EU za lako zamjenjive baterije u telefonima

Nakon objedinjavanja punjača za sve mobilne uređaje na USB-C port Evropska komisijja sprema novu uredbu. Za razliku od prošle (gdje je najviše problema imao Apple), ova će pogoditi sve proizvođače telefona. Naime, sljedeća akcija koju će EU sprovesti je da primoraju proizvođača telefona da omoguće laku zamjenu baterija, bez intervencije servisa. Suštinski, EU želi da se vrati ono što je nekad bilo normalno – kada baterija u telefonu oslabi, da korisnik može sam da je zameni, a ne da mijenja cijeli telefon ili da ide u servis.

Ako Evropski parlament prihvati ovu uredbu, proizvođači telefona će se susresti sa novim izazovima. Ugrađene baterije su omogućile da se prave tanji telefoni, kao i da se (na skupljim modelima) obezbijedi vodootpornost telefona. Drugim riječima, proizvođači će morati da osmisle nove načine kako da telefoni ostanu tanki, kao i da osiguraju nepropusnost za vodu, jer će u suprotnom doći do degradacije karakteristika (uglavnom) premium modela.

Pored toga, EU zakonodavci su se već dogovorili da baterije moraju da koriste određeni procenat recikliranih materijala. Kada je kobalt u pitanju, minimalno 16 procenata mora da bude iz recikliranih izvora, kod olova taj procenat je 85, a kod litijuma i nikla po šest procenata. Da bi se obezbijedilo dovoljno recikliranog materijala, stopa reciklaže elektronskih uređaja moraće da dostigne 70 procenata do 2030. godine (trenutno je oko 45 procenata).

Izvor: it-mixer.com