Facebook će platiti moderatorima sadržaja 52 miliona dolara u PTSP-u

Objavjeno: 13.05.2020.
Facebook će platiti moderatorima sadržaja 52 miliona dolara u PTSP-u

Svaki od 11.250 tužitelja dobit će najmanje 1.000 dolara.

Facebook je pristao da plati sadašnjim i bivšim moderatorima sadržaja u SAD najmanje 1.000 dolara po osnovu nagodbe u iznosu od 52 miliona dolara, prenosi The Verge. 11.250 moderatora, sa sjedištem u SAD-u, dobit će isplate kao nadoknadu za pitanja mentalnog zdravlja koja su možda nastala tokom procjene potencijalno štetnog materijala na platformi.

Ako se moderatorima dijagnosticira post-traumatski stresni poremećaj ili povezana mentalna stanja, oni će imati pravo na veću nadoknadu pod uslovima preliminarnog sporazuma. U zavisnosti od dijagnoze, sposobnosti da pokažu dokaze o povredama koje su pretrpeli usled svog rada i ukupnom broju podnosilaca zahtjeva, moderator može biti nagrađen do 50.000 dolara odštete.

Kao dio nagodbe, Facebook će izvršiti izmjene u svom softveru za moderiranje sadržaja. Zvuk će biti isključen prema zadanim postavkama, a video snimci (koji često uključuju nasilne ili na druge nagle načine) biće prikazani crno-bijelo. Ove promjene biće na snazi za sve moderatore do 2021. Moderatori će takođe imati pristup licenciranim stručnjacima za mentalno zdravlje, savjetnicima i mjesečnim sesama grupne terapije.

Facebook će takođe zahtjevati od kompanija koje angažuju moderatore sadržaja da pruže detalje o psihološkoj podršci na svakom radnom mjestu i da provjere "emocionalnu otpornost" tokom procesa zapošljavanja. Oni će takođe morati da kažu moderatorima kako to može prijaviti kršenje Facebook-ovih smjernica od strane svog radnog mjesta.

Naselje pokriva moderatore sadržaja u Kaliforniji, Arizoni, Teksasu i Floridi, koji su radili na Facebooku od 2015. do sada. Oni koji su uključeni u tužbu za klasu mogu pregledati nagodbu i zatražiti izmjene prije nego što je sudija odjavi.

Tužba za nastavu potiče od one koju je bivša moderatorka sadržaja Selena Scola podnela 2018. godine. Tvrdila je da je razvila PTSP nakon devet mjeseci posla. U tužbi je navedeno da je kompanija "ignorisala svoju dužnost" da zaštiti moderatore koji dožive mentalne traume nakon što su ekstremni materijal posmatrali kao dio svog posla. Moderatori sadržaja u Evropi pokrenuli su slične tužbe protiv Facebooka. Prošle godine kompanija je najavila povećanje plata za moderatore sadržaja, prateći izvještaje da nisu dobro nadoknađeni za nezahvalan, težak rad.

„Zahvalni smo ljudima koji rade ovaj važan posao kako bi Facebook učinio sigurnim okruženjem za sve“, rekao je Facebook u izjavi za Engadget. „Mi smo se obavezali da im pružimo dodatnu podršku kroz ovo naselje i u budućnosti.“

„Drago nam je što je Facebook sarađivao sa nama kako bi stvorio neviđen program kako bismo pomogli ljudima koji obavljaju posao koji je bio nezamisliv čak prije nekoliko godina“, rekao je Steve Villiams, advokat koji zastupa tužitelje, za The Verge. „Šteta koja se može pretrpjeti ovim radom je stvarna i velika.“