Facebook da upozori korisnike prije nego što podijele stare vijesti

Objavjeno: 26.06.2020.
Facebook da upozori korisnike prije nego što podijele stare vijesti

„Ovaj članak star više od 3 mjeseca“

Facebook globalno uvodi novu funkciju koja će upozoriti korisnike da li će dijeliti članak star više od 90 dana. Značajka koja je objavljena u postu na blogu osmišljena je tako da ljudima pruži više konteksta oko članaka prije nego što ih dijele, u nadi da će sadržaj na platformi postati „blagovremeniji i vjerodostojniji“. Korisnici i dalje imaju mogućnost dijeljenja članka nakon što vide obavještenje.

Funkcija je razvijena kao odgovor na zabrinutosti da se stari vijesti ponekad mogu dijeliti kao da su aktuelne vijesti, kaže Facebook. Članak o terorističkom napadu od prije nekoliko godina može se dijeliti kao da se desio nedavno, na primjer, za koji Facebook kaže da „može pogrešno da protumači stanje aktuelnih događaja“.

Facebook nije prva kompanija koja je isprobala ovaj pristup. Prošle godine Guardian je započeo dodavanje godine objavljivanja sličicama starih članaka kada su ih dijelili na društvenim mrežama. Karakteristika „ mnogo teže vrtjeti staru priču kao novo iznerviranje“, napisao je tada šef Guardian-ove šef uredničke inovacije, Chris Moran.

Fejsbuk funkcija dolazi tako što više društvenih mreža eksperimentiše pomoću upita kako bi ohrabrilo korisnike da promijene način objave. Prošle godine je, na primjer, Instagram počeo upozoravati korisnike prije nego što su objavili „potencijalno uvrjedljive“ titlove, a upravo je ovog mjeseca Twitter objavio da će testirati funkciju za podsticanje korisnika da čitaju članke prije objavljivanja oglasa.

Izvor: The Verge