Facebook daje bespovratna sredstva od 100 miliona dolara malim preduzećima koja su pogođena korona virusom. Evo kako se prijaviti.

Objavjeno: 28.03.2020.
Facebook daje bespovratna sredstva od 100 miliona dolara malim preduzećima koja su pogođena korona virusom. Evo kako se prijaviti.

Mala preduzeća širom zemlje nalaze se na ivici kolapsa zbog novog korona virusa, a Facebook stupa u pomoć. Društvena mreža će potrošiti 100 miliona dolara na grantove za podršku preko 30.000 malih preduzeća u 30 zemalja, objavila je u utorak Fejsbuk direktorica Sheril Sandberg.

Sredstva će biti isplaćena u kombinaciji gotovine i reklamnih kredita preduzećima kojima je potrebna pomoć u pokrivanju operativnih troškova i plaćanju stanarine ili njihovim zaposlenima, izvijestio je Dominic Reuter Business Insider.

Restorani, kafići, teretane, fitnes studiji i kulturne institucije širom Sjedinjenih Država zatvoreni su jer vlasti pozivaju Amerikance da praktikuju socijalno distanciranje kako bi usporili širenje novog korona virusa koji je već ubio više od 20.000 ljudi širom svijeta. Neki gradovi su primorali da se zatvore, dok su se drugi dobrovoljno zatvorili dok su kupci prihvatili socijalnu distancu u pokušaju da uspore širenje virusa.

"Čuli smo glasno i jasno da bi im finansijska podrška mogla omogućiti da "uključe svjetla" i plate ljude koji ne mogu doći na posao", napisao je Sandberg u utorak na Facebooku. "Šta god da se desi sljedeće, radićemo na tome da pomognemo preduzećima da prevaziđu ovu oluju."

Evo kako možete da dobijete grant od Facebook-a za svoje poslovanje.

Prvo provjerite da li se vaše preduzeće kvalifikuje za Facebook-ove programe za mala preduzeća.

Facebook tek treba da objavi kriterijume za prijavu programa, ali verovatno će sadržavati mjeru veličine preduzeća slične onoj za administraciju za mala preduzeća.

Zatim idite na službenu veb stranicu programa: Facebook.com/Business

Evo linka na stranicu za mala preduzeća za grantove.

Aplikaciranje tek treba da se otvori, ali vlasnici preduzeća mogu se prijaviti za update pri dnu stranice.

Business Insider objavljuje će ažurirati ovaj članak, jer Facebook objavljuje više informacija o programu. Facebook kaže da će "početi da primaju aplikacije u narednim nedeljama."

U međuvremenu, Facebook preporučuje vlasnicima preduzeća da istražuju svoj Business Resource Hub radi dodatnih resursa kako bi im pomogli u pandemiji.

Facebook Business Resource Hub ima informacije o tome kako možete biti informisani o svojim mogućnostima i u kontaktu sa kupcima tokom krize coronavirusa.

 

Izvor: Business insider