Facebook i Instagram su "greškom" mjesecima blokirali #sikh

Objavjeno: 04.06.2020.
Facebook i Instagram su "greškom" mjesecima blokirali #sikh

 

Kompanija je saopštila da se blok dogodio nakon izvještaja početkom marta.

Facebook i Instagram su deblokirali hashtag #sikh nakon skoro tri mjeseca, rekavši da se blok dogodio "greškom" kao rezultat izveštaja početkom marta.

Kompanija kaže da je za blok prvo saznala u srijedu, nakon povratnih informacija od zajednice. Instagram je nedugo zatim otključao hashtag, ali je bilo potrebno još nekoliko sati da Facebook uradi isto. Dok je hashtag bio blokiran, korisnici koji traže poruke sa oznakom #sikh dočekane su porukama o grešci.

Nejasno je kako je blok nastao ili zašto je kompaniji trebalo toliko vremena da shvati grešku. U izjavi Facebook je rekao da se blok dogodio 7. marta, „nakon izveštaja koji su naši timovi netačno pregledali“. 

„Istražili smo ovo pitanje i otkrili smo da su ovi hashtagovi pogrešno blokirani 7. marta nakon izvještaja koji su naši timovi netačno pregledali“, napisala je kompanija. „Postali smo svjesni da su ovi hashtagovi danas blokirani nakon povratnih informacija koje smo dobili od zajednice, i brzo smo prešli na njihovo deblokiranje. Naši procesi su ovdje propali i žao nam je. 

„Dizajnirali smo hashtagove kako bismo omogućili ljudima da se okupe i dijele jedni sa drugima. Nikada nije naša namjera da utišavamo glasove ove zajednice, preduzimamo neophodne korake da se to više ne ponovi. " 

Incident je drugi put da je ove nedelje Instagram priznao da pogrešno sprječava upotrebu oko određenog hashtaga. Ranije u sedmici, Instagram-ov sistem za otkrivanje neželjene pošte uzrokovao je da neki korisnici ne mogu objavljivati ili komunicirati sa hashtagom #blacklivesmatter. Kompanija sada kaže da je uspjela da riješi problem i „smanji“ broj korisnika koji su vidjeli poruku „akcija blokirana“ kada su pokušali da koriste hashtag.

Izvor: Engadget