Facebook isključuje eksperimentalnu aplikaciju nalik Pinterestu

Objavjeno: 01.07.2020.
Facebook isključuje eksperimentalnu aplikaciju nalik Pinterestu

Hobi će nestati nakon 10. jula.

Hobbi, Facebook-ova eksperimentalna aplikacija za hobiste, gasi se. Prema TechCrunch-u, društvena mreža je korisnicima poslala upozorenje kako bi ih obavijestili da će aplikacija biti dostupna samo do 10. jula 2020. i da mogu da izveze svoje podatke prije toga. Hobbi je kreiran od strane Facebook-ovog tima za eksperimentiranje novih proizvoda (NPE), koji je odjeljenje zaduženo za razvoj novih iskustava izvan postojećih platformi kompanije.

Aplikacija je pokrenuta za iOS prije samo nekoliko mjeseci u februaru, a na osnovu podataka Sensor Tover preuzeta je samo 7.000 puta. Hobbi je bio sličan Pinterestu po tome što je usmjeren ka onima koji uživaju u kuvanju, pečenju, bavljenju samostalnom umjetnošću i umjetnostima i zanatima, kao i onima u fitnesu i uređenju doma. Kao što TC bilježi, međutim, nije bio zamišljen kao virtualna ploča nasumičnih slika. Umjesto toga, stvoren je da služi kao svojevrsni album na kome korisnici mogu da dokumentuju napredak svojih projekata fotografijama. Zainteresovani ga mogu još uvijek preuzeti iz App Store-a, kako bi ga isprobali prije nego što u potpunosti nestane.

Kao što naziv NPE implicira, njegovi projekti su eksperimentalne prirode i neće sve uživati u širokom izdanju. Pored Hobbija, tim je razvio i interaktivno iskustvo drugog ekrana za događaje uživo pod nazivom Venue, koji su predstavljeni u maju.

Izvor: Engadget