Facebook je blokirao 5G grupe zavjere sa hiljadama članova

Objavjeno: 14.04.2020.
Facebook je blokirao 5G grupe zavjere sa hiljadama članova

Facebook je blokirao dvije grupe protiv 5G tokom vikenda nakon što su članovi ohrabrili uništavanje mreže mobilnih telefona kršeći mrežne politike promovisanja nasilja. Članovi grupe su takođe promovisali dezinformacije koje povezuju 5G sa izbijanjem koronavirusa.

"Stop 5G grupa" okupila je oko 60.000 članova, a prvobitno je počela kao grupa sa zabrinutošću zbog uvođenja bržeg mobilnog povezivanja. Druga grupa, „Uništite 5G spasite našu djecu“, imala je više od 2500 članova i takođe je uklonjena.

Istraživanje koje je u ponedeljak objavila grupa protiv mržnje Hope Not Hate istaklo je postove obije grupe koji podstiču uništavanje telefonskih jarbola.

„Odsjeci za komentare bili su ispunjeni podsticanjem krivične štete protiv 5G infrastrukture“, napisali su istraživači i dodali da je post na „Stop 5G UK“ o „5G Hell Tovers“ podijeljen više od 400 puta.

Hope Not Hate takođe je pronašao postove u kojima se otvoreno razgovara o planovima za napad na mrežu 5G.

Aktivisti protiv 5G vjeruju da 5G radio talasi štete ljudima. Ali radio talasi su niske energije u poređenju s drugim vrstama zračenja, a Istraživanje raka zaključilo je da ni 4G ni 5G ne uzrokuju rak.

Od izbijanja novog koronavirusa, razvijala se teorija zavjere protiv 5G.

Otkad se epidemija globalno proširila do marta, zavjerenici su gurali ideju da 5G slabi imuni sistem i čini ljude podložnijim virusu, ili pak da se virus nekako prenosi putem radio talasa. Nije ni tačno.

Smatra se da je nova teorija zavjere dovela aktiviste do postavljanja svijetla za telefonske mreže u ​​Velikoj Britaniji.

Philip Jansen, izvršni direktor najveće britanske telekomunikacijske kompanije BT, napisao je u poštu u nedjelju tokom vikenda da je 39 telekom inženjera napadnuto verbalno ili fizički. Jansen je preuzeo krivicu na teoretičare zavjere, dodajući da je zapalio 11 telefonskih mreža.

Napisao je: "Neki idu toliko daleko da pretpostavljaju da je Covid-19 u potpunosti izmišljen virus; ništa osim prikrivanja za 5G." On je dodao da većina napadanih lokacija nije bila mreža 5G.

Prošle nedelje Business Insider je izvijestio da su korisnici iz grupe „Stop 5G UK“ opasno gurali anti-malarijski lijek hidroksihlorokvin kao lijek za koronavirus. Iako su neke vlade izdale hitno odobrenje za upotrebu hidroksihlorokina u liječenju očajno bolesnih pacijenata, njegova efikasnost i dalje ostaje nedokazana.

Portparol Facebooka je u izjavi rekao: "Sadržaj koji podstiče napade na mrežu 5G očigledno krši naše politike i uklonili smo veliki broj stranica, grupa i postova.

"Tokom protekle nedelje, u skladu sa našim postojećim pravilima protiv štetnih dezinformacija, takođe smo počeli da uklanjamo lažne tvrdnje da 5G tehnologija izaziva simptome ili kontrakciju COVID-19. Nastavićemo da blisko sarađujemo sa vladama, drugim tehnološkim kompanijama i trećim stranama ukloniti štetne dezinformacije i promovisati zvanične smernice lokalnih zdravstvenih vlasti. "

Izvor: Business Insider