Facebook koristi botove kako bi smislio kako da zaustavi uznemiravanje

Objavjeno: 23.07.2020.
Facebook koristi botove kako bi smislio kako da zaustavi uznemiravanje

Botovi djeluju u testnom Facebook okruženju.

Facebook kaže da njegovi istraživači razvijaju novu tehnologiju za koju se nadaju da će pomoći u stalnim naporima kako bi AI njegove platforme imao mogućnost da ukloni uznemiravanje. U Veb-Enabled Simulaciji (VES), vojska botova programiranih da oponaša loše ljudsko ponašanje puštena je u tijestnom okruženju, a Facebook inženjeri tada pronalaze najbolje mjere protiv.

VES ima tri ključna aspekta, rekao je istraživač Facebooka Mark Harman u izjavi. Prvo, koristi mašinsko učenje kako bi obučio botove kako bi simulirao stvarno ponašanje ljudi na Facebooku. Drugo, VES može automatizovati interakcije botova u velikom obimu, od hiljada do miliona. Konačno, VES koristi botove na stvarnoj proizvodnoj bazi Facebooka, što omogućava botovima da međusobno komuniciraju i stvarnim sadržajem na Facebooku - ali su odvojeni od stvarnih korisnika.

U okruženju za testiranje, poznato kao VV, botovi preduzimaju akcije poput pokušaja kupovine i prodaje zabranjenih stvari, poput oružja i droge. Bot može koristiti Facebook kao što bi to mogla normalna osoba, vršeći pretragu i posjećivanje stranica. Potom inženjeri mogu testirati da li bot može zaobići zaštitne mjere i kršiti standarde zajednice, navodi se u saopštenju. Plan je da inženjeri pronađu obrasce u rezultatima ovih testova i da te podatke koriste kako bi testirali načine kako korisnicima otežati kršenje standarda Zajednice.

Facebook je odavno rekao da razvija metode za sprečavanje uznemiravanja, kriminalnih aktivnosti, dezinformacija i drugih vrsta zloupotreba na platformi. Na konferenciji za F8 u 2018. godini na Facebooku, glavni tehnološki direktor Mike Schroepfer rekao je da kompanija ulaže mnogo u istraživanje vještačke inteligencije i pronalazi načine kako da postigne svoj rad u velikom obimu, bez malo ljudskog nadzora. Po zasluzi Facebooka, čini se da VES predstavlja dokaz za to.

Izvor: Engadget