Facebook od 1. decembra mijenja neke stvari na profilima

Objavjeno: 23.11.2022.
Facebook od 1. decembra mijenja neke stvari na profilima

Facebook uklanja nekoliko polja koja sadrže informacije sa profila, uključujući vjerske i političke stavove.

Facebook je obavestio korisnike da će od sledećeg mjeseca ukloniti četiri polja sa informacijama sa profila. Ta polja obuhvataju vjerske stavove, političke stavove, adrese i polje "zainteresovani za", koje ukazuje na seksualnu orijentaciju korisnika.

Promena će stupiti na snagu 1. decembra. Portparol kompanije rekao je da je razlog promjene da se društvena mreža učini lakšom za korišćenje.

"Kao dio naših napora da učinimo Facebook lakšim za navigaciju i korišćenje, uklanjamo nekoliko polja profila: zainteresovani za, religijski stavovi, politički stavovi i adresa. Šaljemo obaveštenja ljudima koji su popunili ova polja, obaveštavajući ih da će biti uklonjena", navedeno je u saopštenju kompanije.

Obaveštenje ukazuje na to da će ostale informacije korisnika ostati na njihovim profilima, zajedno sa ostatkom njihovih kontakt i osnovnih informacija.

Odluka Facebooka da se rijši ovih specifičnih polja profila dio je napora da unapredi svoju platformu, koja se trenutno sastoji od nekoliko funkcija koje su donekle zastarele.

Vrijedi napomenuti da su polja informacija koja je Facebook odlučio da ukloni - ona koja druge velike društvene mreže ne nude. Platforme kao što su Instagram i TikTok imaju obrazac jednostavnih biografija koje omogućavaju korisnicima da podele podatke o sebi ne ulazeći u konkretne detalje, kao što su politički ili verski stavovi, piše portal Techcrunch.com.

Ranije su ljudi možda bili zainteresovani da svoje profile popune dodatnim informacijama, ali pošto su pravila kršenja privatnosti sve jasnija i definisanija - korisnici možda više neće želeti da dele dodatne detalje o sebi na mreži.

Izvor: b92