Facebook test dodaje rezultate Wikipedije u rezultate pretraživanja

Objavjeno: 12.06.2020.
Facebook test dodaje rezultate Wikipedije u rezultate pretraživanja

 

Slično je sa „Panelima znanja“ Google pretrage.

Facebook testira novu funkciju koja u nekim rezultatima pretrage prikazuje činjenične informacije sa Wikipedije, potvrdila je kompanija TechCrunch. Ovo je možda pokušaj da vas zadrži na Facebooku umjesto otvaranja nove kartice kada želite da saznate više o određenoj temi, ili bi to mogao biti još jedan pokušaj borbe protiv „lažnih vijesti“. O funkciji je prvi put izvijestio Social Media Today, koji je citirao korisnike Twittera koji su je primijetili. 

Sada, kada unesete određene teme u traku za pretragu na Facebooku, rezultati će uključivati okvir na desnoj strani stranice koji sadrži isječke iz relevantnog članka Wikipedije. Karakteristika je slična Googleovim panelima znanja, koji su pružili više informacija o česte pretrage već godinama. Korisnik Twittera Matt Navarra je među onima koji su napisali sliku ekrana:

Iz Facebooka su rekli TechCrunch da se funkcija testira na mobilnom vebu, iOS aplikaciji i radnoj površini, mada to možda neće biti vidljivo svakom korisniku. Nejasno je koliko dugo će trajati pilot program. TechCrunch napominje da je za pretragu potrebno malo više raditi na kojim terminima je prepoznat - Na primjer, dok će pretraga „anthoni fauci“ rezultirati relevantnim bočnim panelom Wikipedije, potraga za jednostavno „dr. fauci ”neće.

Ažurirana funkcija pretrage možda je najnoviji pokušaj Facebooka u borbi protiv širenja dezinformacija. Drugi koraci koje je preduzeo u ovom poduhvatu su prethodni pokušaji da označe „lažne vijesti“, rad sa firmama za proveru činjenica i provjera identiteta za račune koji se smatraju sumnjivo popularnim.

Izvor: Engadget