Facebook ukida zabranu oglasa za nemedicinske maske za lice

Objavjeno: 11.06.2020.
Facebook ukida zabranu oglasa za nemedicinske maske za lice

Kompanija je prvo zabranila oglase za maske za lice u martu

Facebook je djelimično ukinuo zabranu reklamiranja maski za lice i sada će omogućiti kompanijama trećih strana da reklamiraju maske i druge nemedicinske prekrivače za lice poput bandana, objavila je kompanija u srijedu.

Kompanija je prvo u martu uvela zabranu oglašavanja za sve oblike maski za lice, uključujući medicinske i respiratorne maske, zbog nedostataka u državi i zabrinutosti za medicinsko osoblje i druge radnike na liniji tokom pandemije COVID-19. Zabrana je takođe osmišljena kako bi se zaštitila od prevare, pogrešnog marketinga i drugih zloupotreba, jer Facebook nije mogao razumno da ispita svaki oglas koji promoviše maske za lice koje su počele preplavljivanjem internet tržišta početkom marta.

Kako je širenje novog koronavirusa počelo da se ubrzava širom SAD-a početkom ove godine, porast potražnje za proizvodima za čišćenje, maskama za lice i drugim proizvodima za domaćinstvo stvorio je jedinstven problem za internetsko tržište oglasa i kompanije za e-trgovinu. Za trgovce je utvrđeno da cijene, lažne tvrdnje o zdravlju i ne isporučuju kupljenu robu, vodeći Amazon, Facebook, Google i druge kompanije da uvedu brojne zabrane i druge mjere za smanjenje uticaja na eksploataciono ponašanje.

U aprilu su američki centri za kontrolu bolesti prilagodili smjernice za masku za lice - ljudima se sada savjetuje da nose maske napolju i na mjestima gdje je socijalno distanciranje teško, poput prodavnica prehrambenih proizvoda. Kao rezultat toga, Facebook ukida zabranu radi lakšeg pronalaženja i kupovine maski od platna. Zabrana ostaje na snazi za medicinske i respiratorne maske kao što je 3M kreirana N95 maska. Baš juče, 3M je tužio prodavca Amazon Marketplacea zbog prodaje lažnih N95 maski po naduvanim cijenama, ilustrujući tekuća pitanja mučenja prodaje medicinskih maski za lice, koje sada pod strogom kontrolom obavlja Federalna agencija za upravljanje u hitnim situacijama.

„Mnoge zdravstvene vlasti sada savjetuju nošenje nemedicinskih maski - a na nekim mjestima su potrebne maske za aktivnosti poput javnog prevoza ili posjete prodavnici - i vidjeli smo ljude i preduzeća svih veličina koji rade na ispunjenju ove potrebe“, Facebook Rob Leathern, direktor upravljanja proizvodima, napisao je u postu na blogu.

Facebook i dalje postavlja određena ograničenja. Kaže da će kompanije ili nezavisni trgovci morati da sakupe najmanje četveromjesečnu istoriju oglašavanja na Facebooku da bi bili odobreni za tržišne maske. Takođe ograničava prodavce u zemljama „gdje smo vidjeli visoke procente oglasa koji krše pravila koji promovišu medicinski materijal tokom privremene zabrane“ na prodaju samo nemedicinskih maski u državi u kojoj se prodavac nalazi, objašnjava Leathern.

Kompanija takođe zadržava zabranu bilo kakvih reklama koje daju medicinske tvrdnje ili bilo koji proizvod koji se plasira na zdravlje ili na COVID-19. To prvenstveno znači da će proizvodi koji se mogu oglašavati biti ručno rađene platnene maske i drugi oblici obloga za lice napravljeni od tkanina ili materijala za višekratnu upotrebu.

Izvor: The Verge