Facebook uklanja stotine više naloga zbog govora mržnje

Objavjeno: 17.06.2020.
Facebook uklanja stotine više naloga zbog govora mržnje

Iz kompanije kažu da nastavlja sa "mapiranjem pune mreže".

Facebook nastavlja da preduzima akcije protiv mržnje. Nakon što je prošle nedelje uklonila oko 200 naloga povezanih sa grupama mržnje, uključujući Proud Boys i American Guard, kompanija je potvrdila da je skinula dodatnih 500 Facebook naloga i više od 300 Instagram naloga.

U izjavi za Reuters, portparol Facebooka je rekao: „U početku smo uklonili skup računa obije organizacije 30. maja kada smo vidjeli da su obije organizacije počele da objavljuju sadržaj vezan za tekuće proteste. Nastavili smo rad na mapiranju pune mreže. "

Taj potez dolazi nedugo nakon što je Facebook preduzeo mjere za suzbijanje takozvanih "boogaloo" grupa, koje uključuju bijele nacionaliste i teško naoružane zagovornike građanskog rata. U međuvremenu, u maju, platforma je započela sa izbacivanjem vještačke inteligencije u svojoj borbi protiv govora mržnje i dezinformacija. Trenutne društvene okolnosti širom svijeta svakako stavljaju napore Facebooka na testiranje, ali platforma je jasno odlučna da pokaže da može preduzeti smislene akcije protiv mržnje.

Izvor: Engadget