Fejsbuk će tužiti firme koje od zaposlenih traže šifre za logovanje

Objavjeno: 25.03.2012.
Fejsbuk će tužiti firme koje od zaposlenih traže šifre za logovanje
Kompanija Fejsbuk upozorila je šefove raznih firmi da prilikom intervjua za posao ne smiju da zahtjevaju od kandidata da im otkriju svoju šifru za pristup toj društvenoj mreži, jer će ih u suprotnom tužiti. Čelnici kompanije savjetuju korisnike Fejsbuka da svoju šifru čuvaju u strogoj tajnosti.

Šefica za pitanja privatnosti u kompaniji Fejsbuk, Erin Egan, u petak je na toj društvenoj mreži objavila poruku koja glasi: “Ako koristite Fejsbuk, ne treba nikome da otkrivate svoju šifru.”

Njen savjet je nastao kao reakcija na činjenicu da sve više šefova zahtjeva od svojih zaposlenih da im otkriju svoje šifre za pristup društvenoj mreži. Fejsbuk je čak nagovijestio mogućnost podizanja tužbe protiv firmi u kojima se takva praksa događa.

- Zaposleni u Fejsbuku su radili zaista naporno kako bi korisnicima ponudili alatke za kontrolu privatnosti. Zbog toga otkrivanje šifre drugoj osobi tumačimo kao povredu Fejsbuk izjave o pravima i odgovornostima – objasnila je Erin, a prenosi “Dejli Mejl”.

Surfovanje preko ramena

Ona je takođe naglasila da mnogi šefovi “špijuniraju” profile svojih sadašnjih i budućih zaposlenih i na osnovu onoga što vide donose odluku o otkazu odnosno odbijanju. Takav postupak čelnici Fejsbuka smatraju diskriminacijom.

Kandidati za posao u jednoj firmi u Merilendu prijavili su da ih je osoba koja je vodila intervju zamolila da bude prisutna dok oni otvaraju slike i postavljaju komentare na svojim profilima, kako bi stekla uvid i u sadržaje koji su namijenjeni samo prijateljima.

Pomenutu praksu, koja se popularno naziva “shoulder surfing” (surfovanje preko ramena) strogo je osudilo Američko udruženje za civilne slobode, koje upozorava da se radi o nedvosmislenoj povredi prava na privatnost.

Slučaj Roberta Kolinsa

Jedan od zaposlenih u firmi u Merilendu, Robert Kolins, nakon nekoliko godina rada dobio je zahtjev od svog šefa da mu otkrije svoje šifre za elektronsku poštu i Fejsbuk.

- Kao američki građanin koji nikada nije imao problema sa zakonom, bio sam primoran da otkrijem svoje privatne informacije – ozlojeđeno je objasnio Kolins u videu koji je okačio na Jutjub.

Šefovi u njegovoj kompaniji na isti način su pregledali profile 2.689 kandidata za posao i odlučili da obiju sedmoro zbog onoga što su vidjeli.

Druge firme takođe su usvojile praksu “surfovanja preko ramena”, a neki su pronašli i druge načine da pristupe privatnim informacijama svojih zaposlenih.

Tako je studentima sportistima sa univerziteta u Severnoj Karolini naloženo da na Fejsbuku sklope prijateljstvo sa makar jednim trenerom, kako bi on mogao da prati njihove aktivnosti.