Foto-aparat otporan na vodu, udare, prašinu

Objavjeno: 25.05.2012.
Foto-aparat otporan na vodu, udare, prašinu
Kompanija FujiFilm počeće u junu da prodaje digitalni foto-aparat koji je otporan na vodu, udare, ne propušta prašinu i pijesak i radi na temperaturama ispod nule. Njen novi FinePix XP50 ima CMOS senzor od 14,1 megapiksela, optički zum sa uvećanjem od pet puta i LCD ekran dijagonale 6,8 cm (2,7 inča).

Međutim, njegova glavna prednost biće izdržljivost – moći će da radi pod vodom do dubine od pet metara, preživljavaće padove sa visine od metar i po i podnosiće temperature do minus deset stepeni.

Pošto cijene i profitne stope u prodaji digitalnih aparata padaju, proizvođači pokušavaju da osmisle proizvode koji će zanimati specifične korisnike. FujiFilm je zato u januaru najavio i aparate sa fiksnim objektivom i čak 19 megapiksela, uključujući XP50, poslednji u seriji XP koja se odlikuje izdržljivošću. Početkom maja najavio je i neznatno moćniji model XP170 visoke klase, koji može da izdrži padove s još veće visine, radi na još većoj dubini i snimke prenosi bežično.

Priključci modela XP50 su zaptiveni tako da ne propuštaju prašinu, a sočivo je premazano posebnim materijalom koji odbija vodene kapljice kako se ne bi zadržavale i ometale snimke. Glavna vratanca imaju dvije bravice za dodatnu zaštitu od spoljnih uticaja.

Aparat se pravi u pet boja, uključujući plavu, narandžastu i zelenu, i podržava standardne memorijske SD kartice kao i one s novijom specifikacijom SDXC koje su brže. Pošto je dizajniran za brzo slikanje, u stanju je da napravi do deset snimaka u sekundi, dok HD video rezolucije 1080p snima brzinom od 30 slika u sekundi.

Slike i video snimci se mogu označavati za Facebook i YouTube, tako da automatski pošalju kad se aparat poveže na računar.

XP50 će početi da se prodaje 6. juna u Japanu, po cijeni od 20.000 jena (oko 250 dolara), a odmah potom i u cijelom svijetu.