Fujutsu predstavio smartfon za starije (video)

Objavjeno: 19.07.2012.
Fujutsu predstavio smartfon za starije (video)
Fujitsu je u Tokiju pokazao novi pametni telefon opremljen pojednostavljenim Android interfejsom i novim ekranom osetljivim na dodir posebno dizajniranim za starije korisnike. Telefon sa oznakom F-12D je najnoviji član njegove popularne serije RakuRaku koju odlikuju pojednostavljene funkcionalnosti primjerene starijoj populaciji koja je u Japanu sve brojnija. Rakuraku na japanskom znači „lako“ ili „komforno“. Fujitsuse dogovorio s Googleom da se Android koristi bez otvaranja Googleovog naloga, jer bi to moglo zbuniti starije korisnike. Kompanija je iz istog razloga napravila interfejs koji se lako koristi, ima krupna slova, veliku ekransku dugmad i omogućava da se sadržaj pomjera samo po vertikali.

Ugrađeni taktilni ekran napravljen je imajući na umu korisnike koji se prvi put sreću s tom tehnologijom, jer su sprovedeni testovi pokazali da mnogim starijim ljudima nije lako da se priviknu na ekranske tastere posle fizičkih koje su do tada koristili na svojim običnim telefonima.

Ekran je zbog toga napravljen tako da se mora malo jače pritisnuti, jer se tako dobija osećaj kao da se radi o fizičkim tasterima. Kad se sličica na ekranu pipne ona se samo istakne, a da bi se izabrala mora se pritisnuti jače. Softver je pored toga podešen i da ignoriše nenamjerna pritiskanja, kad se prstima slučajno pređe preko ekrana.

Telefon je i vodootporan a može se koristiti i pomoću glasovnih komandi.

Predstavnici kompanije Fujitsu nisu znali da kažu da li još neko izvan Japana pravi pametni telefon za starije, ali poručuju da je kompanija voljna da svoj telefon ponudi operatorima koji su za njega zainteresovani.

Za promovisanje ovog telefona u Japanu Fujitsu je angažovao 55-godišnju glumicu Šinobu Otake. Aparat će se pojaviti u prodaji početkom avgusta, a nudiće ga tamošnji najveći operater mobilne telefonije, DoCoMo.

Uz potpisan dvogodišnji ugovor koštaće oko 4000 jena mjesečno (50 dolara), ukoliko korisnik ne preuzima više od 500 megabajta.