Gledajte kako NASA astronauti lete SpaceX-ovim Zmajem pomoću touch ekrana

Objavjeno: 31.05.2020.
Gledajte kako NASA astronauti lete SpaceX-ovim Zmajem pomoću touch ekrana

 

Nova era ljudskog svemirskog leta, zaista

Skoro dva sata nakon što su NASA astronauti Bob Behnken i Doug Hurlei postali prvi astronauti lansirani u svemirsku raketu, oni su takođe postali prvi koji su upravljali svemirskim brodom koristeći samo komande za ekran osjetljive na dodir.

SpaceX-ov Crev Dragon izbjegava poznati lavirint ručnih kontrola i prekidača na penzionisanim svemirskim brodovima, poput Space Shuttle-a ili Apollo komandnih modula. Umjesto toga, piloti Crev Dragon-a imaju samo tri velike ploče sa dodirnim ekranom ispred sebe i nekoliko rezervnih tastera ispod. Tako tokom nekoliko puta da moraju ručno da upravljaju svemirskim brodom, to rade pomoću interfejsa u stilu video igara na tim ekranima.

Behnken i Hurlei morali su iskoristiti taj interfejs za kratku probnu vožnju u subotu popodne, kada su im SpaceKs ručno upravljali Crev Dragonom kako bi bili sigurni da sve radi.

Kompanija je tokom snimanja uživo emitirala snimke testa, i iako se sastojala od samo nekoliko dodira, bila je zapanjujuća stvar vidjeti astronaute kako guraju svoje svemirske letjelice pomoću iste tehnologije prikazivanja koju koristimo za tweet, provjeru instagrama, za kretanje kroz e-poštu ili prelazite prstom za datume na Tinderu. Takođe je nevjerovatno da je korisnički interfejs toliko sličan mrežnom simulatoru leta koji je SpaceKs objavio prije samo dvije nedelje. (Da budemo fer, simulator kaže da sadrži „kontrole stvarnog interfejsa koji NASA Astronauti koriste da ručno pilotiraju SpaceKs Dragon 2 vozilo.“) 

Čini se da je test dobro prošao, iako je Behnken napomenuo da je pogled toplotne kamere na Zemlju dolje nakratko isječen dok je Hurlei upravljao svemirskim brodom. (SpaceX je priznao treperenje, a kasnije je astronautima rekao da je to normalno - kamere su se tek uključile i još nisu postigle „termičku ravnotežu“.) I kako su najavljivači rekli na streamu, test leta bio je „ poslednji veliki zadatak ”za astronaute danas osim večere.

Većina manevara Zmajeva zmaja trebalo bi da se odvijaju autonomno, tako da ako sve ide dobro tokom misije Behnkena i Hurleija, više im neće trebati da se igraju sa tim kontrolama. I mada to možda i nije tako nečuveno kao što su kontrole svemirskog broda koje često viđamo u sci-fi filmovima, gledajući ih kako koriste interfejs dodirnog ekrana za kontrolu SpaceX-ovog Crev Dragon-a, sigurno se osjećao kao veliki korak naprijed u budućnost.

Izvor: The Verge