Google će početi da plaća neke izdavače za novinske članke

Objavjeno: 25.06.2020.
Google će početi da plaća neke izdavače za novinske članke

Uključujući izdavače u Njemačkoj, Australiji i Brazilu

Google će plaćati za vijesti odabranih izdavača kao dio novog programa licenciranja najavljenog za danas. Kaže da će sadržaj biti dio „novih vijesti“ koji će doći kasnije ove godine, a prvi će se pojaviti na svojim Google News i Discover uslugama. U nekim slučajevima, Google kaže da bi mogao ponuditi besplatan pristup člancima koji se plaćaju i plaćanjem vlasnika sadržaja u ime korisnika.

Google kaže da program započinje kod izdavača u Njemačkoj, Australiji i Brazilu, ali kaže da ima "uskoro još toga". Partneri u izdavanju uključuju Der Spiegel u Njemačkoj i Schvartz Media u Australiji, prema Financial Timesu.

Google-ova najava dolazi nakon što su više zemalja pojačale napore da istraživački gigant nadoknadi izdavačima sadržaj vijesti na koji povezuje. Australija je nedavno predstavila planove da forsira tehnološke platforme kako bi im pomogli da plate besplatan sadržaj od kojeg profitiraju. U aprilu je nadležni organ za zaštitu konkurencije u Francuskoj naložio Googleu da plati sadržaj francuskih izdavača.

Google-ova najava stiže pošto je Facebook upravo otvorio novu karticu vijesti u SAD-u u kojoj za svoj rad plaća izdavačima koji učestvuju u radu. Priče kurira tim ljudskih urednika, a izdavački partneri uključuju BuzzFeed, New York Times i Wall Street Journal. Navodno Facebook želi da proširi ovu vijest na Evropu.

Međutim, FT napominje da su takve šeme kritikovane samo zbog uključivanja nekih izdavača i zbog toga što nisu dovoljno platili. Neki će, navodno, više voljeti pravnu podršku takvim inicijativama, umjesto da se oslanjaju na dobre volje velikih tehnoloških firmi.

U komentarima koje je objavio Google, izvršni direktor Spiegel Grupe Stefan Ottlitz rekao je da će nam partnerstvo s Googleom „omogućiti da ozakonimo iskustvo koje će u igru donijeti naš nagrađivani urednički glas, proširiti naše dostignuće i pružiti pouzdane vijesti na ubjedljiv način širom Googlea proizvodi." FT napominje da Google-ova najava nije otkrila finansijske uslove njegovih ugovora.

Izvor: The Verge