Google Doodle slavi 155. godišnjicu 16. Juna

Objavjeno: 19.06.2020.
Google Doodle slavi 155. godišnjicu 16. Juna

Sa novim video snimkom postavljenim na „Dižući svaki glas i pevaj“

U znak proslave 155-godišnjice 16. juna, Google je proizveo video Doodle postavljen na prvi stih pjesme „Podigni svaki glas i pjevaj“, često nazvanog „Crna državna himna“. To je 90-sekundan komad romuzne ​​animacije koji odaje počast kraju ropstva u SAD-u. Video sadrži umjetnost umjetnice Loveis Vise, muziku producirao Elijah Jamal, a pjesmu je pročitao LeVar Burton.

Iako je ropstvo zvanično završilo Proglašavanjem o emancipaciji 1862. godine, tek 19. juna 1865. godine federalni poredak je stigao do Galvestona u Teksasu na zapadnoj ivici Konfederacije. Junaesti je skraćenica za „Deveti jun.“

„Ovo je američka priča o slobodi, slobodi i potrazi za srećom i nadam se da će se na tim smeđim licima mnogi Amerikanci moći vidjeti“, rekla je Google-ova Angelica McKinlei, vodeća umjetnička direktorica Doodle-a u pratećem videu koji opisuje njeno stvaranje.

Doodle je samo jedan od načina na koji Google slavi 19. juna ove godine. Ranije ovog mjeseca u Google kalendaru je dan dodao kao praznik u Sjedinjenim Državama, a kompanija takođe navodi da je dodala nove odgovore Google Assistant-a na pitanja poput „Hej Google, šta je 19. jun?“ Google Arts & Culture ima novu izložbu o istorijskoj zaostavštini iz 16. juna, napravljenu u partnerstvu sa Nacionalnim muzejem istorije afričke Amerike Smithsonian, a YouTube Music ima spisak numera pod nazivom June June: Freedom Songs na kome su umjetnici poput Beionce i Bob Marlei. Google Earth je takođe ažuriran tako da uključuje satelitske snimke Black Lives Matter Plaza u Vashingtonu, DC.

Iako je 19. jun značajan trenutak u istoriji SAD-a, trenutno nije označen kao službeni savezni praznik, mada ga danas većina država prepoznaje. To je posebno značajan datum ove godine, nakon nedelja protesta protiv rasizma i brutalnosti policije u zemlji.

Izvor: The Verge