Google Hangouts Meet mijenja ime u Google Meet

Objavjeno: 11.04.2020.
Google Hangouts Meet mijenja ime u Google Meet

Oni koji rade od kuće, a danas ih je više nego ranije, te oni koji Google Hangouts Meet koriste za komunikaciju sa porodicom i prijateljima, od sada će morati da se naviknu na novo ime – Google Meet.

Promjena je postala očigledna 7. aprila, a tom prilikom se govorilo i o bezbjednosnim poboljšanjima koja bi trebalo da online sastanke učine otpornijim na različite napade. Meet je nezavisni dio G Suite servisa koji uključuje i Gmail, Docs, Sheets, te Drive. Ovom skupu pripada i Hangouts Chat, ogranak za razmjenjivanje tekstualnih poruka, koji je takođe dio Hangouts brenda.

Na promjenama se još uvijek radi, a došle su kao posljedica povećanja broja korisnika u vrijeme izolacije zbog korona virusa, budući da je veliki broj zaposlenih morao da se okrene online video sastancima.

Pored promjene imena, kompanija je ranije najavila da će premijum funkcije za Meet biti dostupne svim korisnicima G Suite i G Suite for Education do 1. jula. Premijum karakteristike uključuju mogućnost do 250 učesnika da se pridruže pozivu, live strim podršku za do 100.000 gledalaca i mogućnost snimanja i čuvanja poziva.

Od tada kompanija kaže da svakodnevno dobija do dva miliona novih korisnika Meet-a, sa više od 100 miliona učenika i nastavnika koji koriste Google Classroom, paket obrazovnih alata, koji uključuje Google Meet.

Google-ovo proširenje dolazi u trenutku kada se rivalski Zoom suočava sa sve većim nadzorom svojih bezbjednosnih praksi. Neke su kompanije od tada zabranile softver, kao i mnoge školske ustanove. Produžavanjem vremena u kojem su njegove premijum karakteristike široko dostupne moglo bi da pomognu Google-u da podriva Zoom-ovu popularnost.