Google lansira novu aplikaciju Read Along koja će vam pomoći kod školovanja kod kuće

Objavjeno: 08.05.2020.
Google lansira novu aplikaciju Read Along koja će vam pomoći kod školovanja kod kuće

Ako ste zaglavili kod kuće pokušavajući da djecu zabavljate i obrazujete, sada imate još jedan mrežni resurs - Google je upravo pokrenuo aplikaciju Read Along za Android koja djeci starijoj od pet godina pomaže u čitanju.

Aplikacija je ranije pokrenuta u Indiji pod imenom Bolo, ali je sada dostupna mnogo šire, u 180 zemalja i na devet jezika. Koristi Google-ov AI pametnik da analizira riječi koje djeca izgovaraju kao odgovor na ono što se prikazuje na ekranu, pružajući im povratne informacije putem virtuelnog lika Diya.

"Diya koristi Google-ovu tehnologiju prepoznavanja teksta i govora i otkriva da li se student muči ili uspješno čita odlomak", objašnjava Google inženjer Zohair Hider u postu na blogu.

Univerziteti prelaze na online učenje

Uključite decu sa nekim Joe Vicks-om

"Ona im daje pozitivne i ojačavajuće povratne informacije usput, baš kao što bi roditelj ili učitelj želio", kaže Hajder. „Djeca takođe mogu da pitaju Diyu u bilo kom trenutku za pomoć u izgovaranju riječi ili rečenice.“

Nema oglasa ili kupovine putem aplikacije

Google kaže da su priče u Read Together-u sakupljene iz cijelog sveta, isprepletene igrama i nagradama kako bi mladi umovi bili angažovani. Kroz upotrebu profila aplikacija se može podesiti tako da zadovolji više djece.

Pročitajte Uz, funkcioniše i van mreže, nakon početnog preuzimanja i nema kupnje u aplikacijama za dodatni mir kod roditelja (niko ne želi da njihova djeca kupi stotina e-knjiga na mreži dok su okrenuta leđa). Nema ni reklame.

Za upotrebu vam nije potreban Google nalog, dok se govor analizira na vašem uređaju putem aplikacije, tako da se u tom pogledu ništa ne vraća Google-u. Redovno će se dodavati nove priče, obećavaju programeri.

Dodajte aplikaciju na listu besplatnih stvari koje im daju velike tehnološke firme i emiteri - uključujući Amazon i BBC - kako bi djeca nastavila kod kuće. Skupili smo gomilu korisnih resursa zajedno na jednom mjestu.

Izvor: Techradar