Google Pixel 5 mogao bi odbaciti najnepopularniju karakteristiku Pixel-a

Objavjeno: 18.05.2020.
Google Pixel 5 mogao bi odbaciti najnepopularniju karakteristiku Pixel-a

Google je dodao senzore pokreta na prošlogodišnji Pixel 4 kako bi omogućio korisnicima da komuniciraju sa njihovim telefonom, a da ga ne moraju dodirivati, ali rezultirajući tehnološki, Motion Sense, nije dobro funkcionisao. Tako da ne bi bilo iznenađenje ako Google odbaci Motion Sense sa nadolazećeg Pixel 5 - a novi izvještaj sugerira da će tako biti.

U podkastu sa veb stranice Google glasina 9to5Google, domaćini su raspravljali o glasinama da će Soli čip biti izostavljen iz Pixela 5. Ako se pokaže da je to tačno, nadolazeći Pixel će takođe izgubiti 3D otključavanje lica ili će barem biti pređite na drugu implementaciju, mada kao i kod svih propuštanja prije puštanja, vrijedi je uzeti ovo sa prstohvatom soli.

Motion Sense je bila značajka Google Pixel 4 serije, a omogućila ga je Googleova Soli-jeva radarska tehnologija. Omogućila je korisnicima da se kreću po interfejsu i kontroliraju različite aplikacije, koristeći geste, bez fizičke interakcije sa svojim uređajem.

No, iako je Pixel 4 bio prvi uređaj koji je pokrenuo Soli, izgleda da će biti i poslednji od kompanije Google.

Motion Sense je bio nov, ali daleko od savršenog: mnogi korisnici tvrdili su da to nije uvijek radilo kako se reklamira, a njegova je funkcionalnost bila ograničena na samo nekoliko aplikacija. Takođe je bilo problematično na druge načine, jer frekvencije na kojima je radio nisu bile legalne u nekim zemljama, što je dovelo do toga da se Pixel 4 ne pokrene na tržištima poput Indije.

Doseleći Soli, Google će vjerovatno moći da proda Pixel 5 na više tržišta, a vjerovatno je i da će telefon biti pristupačniji od Pixel 4. Google-ova želja da smanji cijenu telefona ogleda se i u glasinom izbora čipseta, jer se navodi da se opredijelio za srednji opseg Snapdragon 768G, a ne za vodeći Snapdragon 865.

Iako taj čip nema vrhunske brzine obrade od 865, 768G bi omogućio 5G mogućnosti i donio podršku za 120Hz ekrane, vrhunsko snimanje i igranje. Očekuje se da će kamere ostati odlikuje se Pixel 5, mada ostaje da se vidi kako će odlazak mozgova iza njegovog tima za fotografije uticati na to.

Izvor: TechRadar