Google pobijedio Oracle u desetogodišnjem suđenju

Objavjeno: 10.04.2021.
Google pobijedio Oracle u desetogodišnjem suđenju

Američki Vrhovni sud je nakon deset godina završio slučaj kopiranja koda u Google-ovom operativnom sistemu Android. Oracle je 2010. godine tužio Google zbog kršenja autorskih prava zbog kopiranja računarskog koda. S obzirom da se Android koristi na 70% globalnih pametnih telefona, šteta bi mogla da nanese gubitke u milijardama dolara. Međutim, sud je nakon decenijske borbe presudio u korist Google-a.

Oracle optužio Google da je monopolista

Iako je Google optužen za kopiranje više od 10,000 linija koda, sudija Stephen Breyer rekao je da bi dozvoljavanje sprovođenja Oracle-ovih autorskih prava naškodilo javnosti. Naime, veliki broj programera je koristio i dobro poznavao Oracle-ove gradivne blokove pa bi takav potez pretvorio računarski kod u „bravu” čiji bi „ključ” imao samo Oracle. Kompanija Oracle je jasno stavila do znanja da se ne slaže sa odlukom suda, rekavši da je to dodatno povećalo moć Google-a i oštetilo konkurentsko tržište. Generalni savjetnik kompanije Oracle Dorian Daley optužio je Google za krađu Java koda i ponašanje monopoliste.

 

Google je u međuvremenu shvatio odluku suda kao pobjedu softverske industrije u cjelini. Kompanija se zahvalila vodećim investitorima u zemlji, softverskim inženjerima, kao i naučnicima na ogromnoj podršci. Većina sudija Vrhovnog suda složila se da je Google-ovo kopiranje Java koda na određeni način „poštena upotreba tog materijala”. Takođe, sudija Breyer izjavio je da je teško primijeniti tradicionalne koncepte autorskih prava u tehnološkom sistemu.

Izvor: BBC