Google radi na pametnoj debitnoj kartici

Objavjeno: 18.04.2020.
Google radi na pametnoj debitnoj kartici

TechCrunch izvještava da Google radi na fizičkim i virtualnim debitnim karticama koje bi se povezale s povezanim računom za provjeru.

Kartice će biti ko-brendirane sa različitim bankarskim partnerima, zavisno od korisničkog računa koji provjeravaju korisnici, pri čemu će u izvještaju spomenuti CITI i Stanford Federal Credit Union.

Od sada, kompanija Google Pai platforma nudi internetske i peer-to-peer transakcije, kao i „tapkanje za plaćanje“ pomoću pridružene bankarske kartice, ali Google u stvari nema svoju karticu - nešto što je Apple pokrenuo nudeći prošle godine Apple-ovom kreditnom karticom koju podržava Goldman Sachs.

Slično tome, Google-ova bi se kartica povezala s aplikacijom i omogućila korisniku da kupuje stvari bilo pomoću kartice, telefona ili interneta. Kao i Apple-ova aplikacija, Google će korisniku pružiti jednostavan način da vidi aktivnosti na svom nalogu.

Nije poznato sve o ovoj kartici, ali TechCrunch je dobio slike onog što se čini kao čip kartica na Visa mreži. Izvještaj kaže da će korisnici moći da dodaju i uklanjaju sredstva sa svog povezanog računa, vjerovatno pomoću aplikacije Google Pay.

Ako se bilo šta od toga dogodi, Google će se u osnovi oslanjati na banke kako bi obezbijedili infrastrukturu, istovremeno uzimajući dio trenja iz ukupnog bankarskog iskustva.

Ali to bi takođe dalo Googlu mogućnost da naplati razmjenu i druge različite naknade, otvarajući nove, potencijalno veoma unosne nove tokove prihoda za kompaniju.

Prošle godine The Vall Street Journal je izvijestio da je Google gledao na bankarstvo kao na sledeće veliko osvajanje. Što se tiče najnovijeg izvještaja, Google je TechCrunch-u dao isti odgovor koji je dao časopisu prošle godine: „Istražujemo kako možemo da sarađujemo sa bankama i kreditnim sindikatima u SAD-u da ponudimo pametne račune za provjeru putem Google Pay-a, pomažući njihovim klijentima da profitiraju od korisnih uvida i alata za proračun, zadržavajući svoj novac na FDIC ili NCUA računu. Naši vodeći partneri danas su Federalni kreditni savez City i Stanford, i veselimo se što ćemo podijeliti više detalja u narednim mjesecima. "

Nema garancije da će se Google kartica zaista lansirati, ali ako se to dogodi, privatnost će ovdje, naravno, biti velika tema. Google Pay već povezuje podatke o plaćanju korisnika sa njihovim Google nalogom kada dodaju kartice. Google kartica bi vjerovatno učinila isto i mogla bi kompaniji omogućiti poboljšanje ciljanja oglasa koristeći podatke o transakcijama.

To znači da bi se Google mogao boriti više od Applea da proda ideju o bankarskoj kartici svojim korisnicima.

Izvor: Business Insider