Google želi da uništi Apple?

Objavjeno: 20.08.2012.
Google želi da uništi Apple?
Poslednjih mjesec dana traje velika sudska parnica oko kršenja patenata između Apple-a i Samsung-a koja bi, prema nekim IT stručnjacima, mogla odrediti budućnost tržišta pametnih telefona i tableta. Naime, ako konačna sudska odluka potvrdi Apple-ove tvrdnje da je Samsung kopirao iPhone-a i iPad to će Apple-u dati nova krila i vjerovatno će uslijediti nove tužbe protiv drugih mobilnih proizvođača čiji uređaji rade na Android-u, a ako se pokaže da je u pravu Samsung, onda možemo očekivati brojne nove tužbe protiv Apple-a. Ali, dok čekaju rezultate sudske parnice sa Samsung-om, u Apple-u se moraju pozabaviti sa novom tužbom koju je protiv njih podigao Google, odnosno kompanija Motorola Mobility koju je Google nedavno kupio. Motorola je još ranije tužila Apple, a sada su podigli novu tužbu u kojoj tvrde da Cookova kompanija krši sedam njihovih patenata (među njima i patente vezane uz lokacione podsjetnike, obavjesti o e-mailovima i glasovni pomoćnik Siri) i traže zabranu uvoza iPhone-a, iPad-a i Mac računara u SAD-u.

Jasno je koliko bi problema odluka o zabrani uvoza Apple-ovih proizvoda (koji se proizvode u Aziji) u SAD donijela ovoj kompaniji pa na stranici Digital Trends kažu da Google na ovaj način "pokušava da uništi Apple".

Iz Motorole su u službenoj objavi za javnost napomenuli kako se sa Apple-om žele dogovoriti izvansudskom nagodbom, ali kako u Appleu ne žele sarađivati na pitanju licenciranja Motorolinih patenata ne ostaje im ništa drugo nego svoje inovacije braniti na sudu.

S obzirom da se nisu mogli dogovoriti oko licenciranja, Motorola je još 2010. godine podigla prvu tužbu protiv Apple-a, dok su iz Applea tada tvrdili da su Motorolini zahtijevi nerazumni te su odgovorili da Android kopira neke ključne patente iz iPhone-a.

Na Bloombergu upozoravaju da je u prvom sporu između ovih kompanija sudija već donio preliminarnu odluku kako je Apple prekršio četiri Motorolina patenta pa bi tokom sledeće nedelje trebali saznati i konačnu odluku u ovom slučaju.

Suđenje u slučaju Apple-a i Samsung-a i Motorolina tužba protiv Apple-a samo su nastavak tzv. "patentnih ratova" na mobilnom tržištu, a iako mnogi stručnjaci, među njima i sutkinja Lucy Koh smatraju da bi odluke o licenciranju i korišćenju patenata kompanije trebale dogovoriti same bez upletanja suda, čini se da se to ipak neće dogoditi te u budućnosti možemo očekivati nove tužbe mobilnih kompanija oko kršenja patenata ili kopiranja izgleda Apple-ovih proizvoda.