„Greška“ hrabrog pregledača privatnosti dodala je partnerske veze u kripto URL adrese

Objavjeno: 08.06.2020.
„Greška“ hrabrog pregledača privatnosti dodala je partnerske veze u kripto URL adrese

Adresna traka automatski je dovršavala pretrage kompanija poput Binance.

Hrabri, otvoreni izvorni pregledač sa hromom koji obećava povišenu privatnost, korisnici su pozvali korisnike koji potencijalno ulažu prihod od povjerenja korisnika. Kompanija je preusmjeravala određene kripto URL-ove kompanija ukucane u trake za pretragu na pridružene veze i vjerovatno uzimala proviziju, objavio je Decript. Na primjer, upisao je „binance.us“ i kompanija je zamijenila termin sa „binance.us/en?ref=35089877“, prema Twitter Criptonator korisniku. 

Kompanija je dobila svoje ime tako što je omogućila korisnicima da odaberu da li žele oglase ili ne i plaćajući kripto valute onima koji im to dozvoljavaju. Međutim, Brave nikada nije tražio dozvolu za automatsko dovršavanje trake za pretragu, pa su korisnici bili ogorčeni kada je preusmjeravao direktne unose URL-a na pridruženi link, iako je poslužio ispravnu stranicu. Takođe se može smatrati lošom formom za pregledač usmjeren na privatnost, jer se direktno služi vezama povezanim sa kompanijom koje su u osnovi načini za praćenje korisnika putem veb stranice.

„Podrazumjevano automatsko dovršavanje inspirisano je atribucijom upita klijenta za klijente, ali za razliku od upita za ključnu riječ, uneseni URL treba da ide u ime domena, bez ikakvih dodataka“, rekao je Brendan Eich, generalni direktor Brave i suosnivač Mozilla.

Eich je objasnio da kompanija „pokušava izgraditi održivu firmu“, uglavnom nudeći korisnicima mogućnost da dozvole oglase koji se plaćaju u kripto kovanicama. Međutim, Brave traži druge izvore prihoda, uključujući oglase i vidgete na svoje nove stranice sa karticama, kao što to već čine i poznatiji pregledači poput Firefoxa. „Ovo uključuje dovođenje novih korisnika na Binance i druge razmjene putem optimiziranih trgovinskih vidgeta / drugog UKS-a koji čuva privatnost prije nego što se prijave“, dodao je on. "To uključuje ponude o prihodu od pretraživanja, kao što to rade svi glavni pregledači."

Neki Hrabri korisnici na Twitteru (mnogi iz kripto zajednice) nisu bili iskrivljeni, ali Eich je ponudio malu krivicu. „Izvinite zbog ove greške - očigledno nismo savršeni, ali ispravljamo kurs brzo. Obećavam da nikada više nećemo revidirati ukucane domene. “

Izvor: Engadget