Hoće li Nokia napustiti proizvodnju mobilnih uređaja?

Objavjeno: 03.01.2013.
Hoće li Nokia napustiti proizvodnju mobilnih uređaja?
Nakon niza manje uspješnih Windows Phone uređaja, Nokia je modelom Lumia 920 na mnogim tržištima napokon postigla određeni uspjeh. Ipak, prema analitičaru i komentatoru Forbesa Tristanu Louisu, to neće biti dovoljno da bi u preokrenulo negativne trendove i značajnije uticalo na oporavak kompanije. Ne treba zanemariti činjenicu da Nokia već šest kvartala za redom ostvaruje gubitke, a oni najviši prestižu iznos od miliardu dolara. Kompanija je u međuvremenu izvršila temeljito restrukturiranje zatvaranjem fabrike u Evropi, ukidanjem hiljada radnih mjesta i prodajom nekretnina.Louis kaže da će 2013. godina biti obilježena odlaskom Nokije s tržišta mobilnih uređaja i smratphone uređaja i predviđa da će se kompanija u budućnosti fokusirati na Software and services komponentu, dok će mobilnu i infrastrukturnu diviziju prodati Huaweiju ili Microsoftu.
Louis dalje navodi kako je Nokia previše uložila u nesigurnu Windows Phone platformu koja se na tržištu nije iskazala, te da je samo pitanje vremena kada će se Huawei i Microsoft početi nadmetati za preuzimanje ostataka kompanije.
Treba reći kako su dosadašnje špekulacije oko Microsoftovog preuzimanja Nokijine mobilne divizije vrlo brzo demantovane i možda Micorosft i Huawei u konačnom neće biti ti koji će je kupiti, no ne treba biti genijalac za zaključiti kako Nokia uz ovakve prihode i  u ovakvom obliku ne može izdržati dugo.