HTC-ov prvi 5G pametni telefon je U20 srednje klase

Objavjeno: 16.06.2020.
HTC-ov prvi 5G pametni telefon je U20 srednje klase

HTC U20 5G i dalje će se proizvoditi interno.

Bio je to iznenađujuće naporan dan za HTC. Nakon najave Vive KSR Suite, kompanija se držala svog obećanja i na svom događaju u Tajpeju predstavila svoj prvi 5G telefon, U20. Povrh toga, HTC je takođe izbacio svoj malo povoljniji Desire 20 Pro, čime je završio godišnji ciklus ažuriranja od prošlogodišnjih U19e i Desire 19+.

U poređenju sa ostalim vodećim pametnim telefonima, U20 5G možda će neke razočarati svojim Snapdragon 765G čipsetom, posebno imajući u vidu ambicioznu cijenu od 18.990 dolara (oko 640 američkih dolara) kada se predbilježbe otvore 1. jula. Jedino naopako je to što je ovo prvi Qualcommov čipset sa integrisanim 5G modemom, što bi u teoriji trebalo da znači i bolje upravljanje i termičko upravljanje. Naći ćete isti čip unutar LG Velvet-a koji se uskoro kreće ka Evropi i SAD-u.

FHD + ekran od 6,8 inča je LCD umjesto dinamičnije AMOLED ploče, odatle stražnji čitač otiska prsta umjesto optičke verzije. Ovo je vjerovatno mjera smanjenja troškova, ali se barem HTC konačno riješio čela dodavanjem rupe za probijanje prednje kamere od 32 megapiksela. Ako želimo da ga pokucamo, ispod ekrana je još uvijek primjetna količina brade.

Ostatak specifikacija relativno je standardan za telefon srednjeg opsega: 8 GB RAM-a, 256 GB memorije, dual nano SIM slotovi, microSD proširenje (do 2TB), 5.000mAh baterija, NFC i kuad-kamera modul sa zadnje strane (48 -megapiksela glavna, 8-megapiksela ultra široka, 2-megapiksela makro i 2-megapiksela bokeh). Sve su to upakovane u kvarcno zeleno ili kristalno bijelo telo, a da budemo iskreni, vidjeli smo i bolje dizajne od nekada mobilnog giganta.

Ono što je zanimljivo za U20 5G je da će se on i dalje proizvoditi u mjestu Taoiuan, Tajvan, čime je umanjio ranije glasine o tome da HTC napušta sve svoje proizvodne linije. Ipak, telefon izgleda prilično poznato na današnjem tržištu.

Desire 20 Pro, koji nije napravljen na Tajvanu, je 4G telefon koji pokreće manja Snapdragon 665 platforma. Sadrži manji 6,5-inčni LCD sa prednjom kamerom od 25 megapiksela, ali ostaje ista FHD + rezolucija. Izuzev manje memorije od 6 GB i 128 GB, preostali podaci su bukvalno identični U20-ima. Ovaj model će se predstaviti u Tajvanu 18. juna za 8.990 NT ili oko 300 USD, sa opcijama boja uključujući kristalno crnu i bistro plavu.

Iako malobrojni preostali ljubitelji hardcore-a mogu pozdraviti ove nove HTC telefone (naročito njegov prvi ikada 5G telefon), nema riječi o tome da li će ih uspjeti napraviti iz Tajvana. Izvori koji su ranije rekli Engadgetu da je ovo pokretanje dvostrukog telefona isključivo tajvanska inicijativa, tako da su šanse za međunarodno predstavljanje male. To je vjerovatno najbolje s obzirom na to kako ovi dizajni jasno viču „ja sam“.

Izvor: Engadget