Huawei iznenađuje milione korisnika kritičnom Google zamjenom

Objavjeno: 20.05.2020.
Huawei iznenađuje milione korisnika kritičnom Google zamjenom

Huawei je sada u trci protiv vremena. Do prošlog petka, njegova misija bila je zadržati korisnike vlade i preduzeća - kao i 650 miliona aktivnih korisnika pametnih telefona - lojalnih brendu dok se borio protiv američke crne liste. Do prošlog petka, uprkos smanjenju prodaje u inostranstvu - prije svega zbog gubitka Google-a, kompanija je nastavila da objavljuje pristojne finansije na osnovu svojih performansi kod kuće.

A onda prošle nedelje hit. Sjedinjene Države proslavili su prvu godišnjicu crne liste eksponencijalno povećavajući uloge, promjenivši sve za Huawei. Na sve vodeće telefone pogodit će tajvanski TSMC koji odrezuje zalihe - one koje se prodaju kod kuće i u inostranstvu. Ključni korisnici - pomalo ironično - mogu biti i drugi kineski prodavci pametnih telefona koji su u stanju da ponove uspješan Huaweijev recept.

Uprkos svemu, Huawei je iznenada predstavio iznenađujuću alternativu Google-ovoj pretraživačkoj i prodajnoj prodavnici, prkosnom potezu i na crnoj listi i Googleu, još jedan ciljani pokušaj da ponudi održivu alternativu Android i Play Store punom masnoćom.

Huawei i njegove pristalice u Pekingu imaju oko 12 mjeseci da pronađu kompromis sa Vašingtonom ili izvediv zamjenu za taj lanac snabdevanja silicijumom - posle toga će se zalihe smanjiti. Huawei zastupa mišljenje da se kompromis ili rješavanje može i mora pronaći. Alternativa je previše drastična za razmatranje. Ovog puta upotreba riječi "preživljavanje" nije melodramatična.

I tako kompaniji brzo preusmjereni HAS2020 - globalna konferencija analitičara. Malo je iznenađenje da se, kako se menadžment odmakao od udarnog talasa najnovijeg američkog premlaćivanja, takođe bilo uobičajenog razgovora o novoj tehnologiji i impresivnih inovacija koje proizilaze iz 15% prodaje koju R&D posvećuje, i, naravno, nastavljanjem potražite one neuhvatljive Google popunjavajuće praznine.

Komadno po djelo, vidjeli smo kako Huawei gradi ekosistem koji smatra trećom alternativom Googleovim Android i iOS-ima punim masnoća. Prošle godine, nade su bile vezane za najradikalniju moguću opciju, potpuno novi, prizemni OS - ali ono što je ubrzo spušteno u širenje otvorene verzije Androida koju Huawei neće izgubiti. Ono što smo vidjeli, bilo je veliko ubrzanje Huawei Mobile Services (HMS), zamjena za Google-ov GMS i ekosistem aplikacije koji će ići uz to.

Poslednjih nedelja vidjeli smo tragove potvrda oko zamjena za Google aplikacije - poput mapa i prenovljene AppGalleri koja će zamijeniti Play Store. Čak smo vidjeli kako Huawei govori o bezbjednosnim mjerama aplikacija kao diferencijatoru Googleu, koji je imao problema sa pregledom miliona aplikacija sada na Play Store-u.

Još u martu, neposredno pred lansiranje P40, izvijestio sam o pilot testiranju dvije nove Huawei aplikacije, „Search“ i „AppSearch“, obije namijenjene kao zamjena za Google funkcionalnost na Huawei telefonima. Prvi koji je sam zamijenio osnovnu pretragu - glavni pretvarač novca za Google, drugi da bi korisnicima olakšao pretragu i instaliranje popularnih aplikacija, bilo iz Huaweijeve AppGalleri ili prodavnica trećih proizvođača.

Obije ove aplikacije su imale svoje probleme. Očigledno je korišćenje kineskog pretraživača, pod uticajem Pekinga ako ne i zakona izvan Kine. Vidjeli smo izvještaje o tome kako druge takve platforme mogu biti podložne smetnjama. Takođe smo vidjeli izvještaje o naporima Kine u kontroli poruka primljenih u inostranstvu, a zbog bliskih veza sa Huaweijem mnogi će se plašiti najgoreg.

Na prednjoj strani AppSearch pitanja su bila jasnija. To bi se moglo posmatrati kao pametan način da se zaobiđu američka ograničenja u duhu ako ne i slovo zakona. Mnoge najpopularnije aplikacije su u američkom vlasništvu, a tamo gdje nisu dostupne u AppGalleri, postaviće se zabrinutosti oko olakšavanja instalacije Huaweija korisnicima putem upotrebe zvanične aplikacije na AppGalleri.

Još u martu, navodno se AppSearch testirao u Njemačkoj. Na odredišnoj stranici aplikacije u to je vrijeme pisalo da je dizajnirana da pomogne korisnicima da instaliraju svoje omiljene aplikacije na Huawei pametne telefone, navodeći Facebook i WhatsApp kao primjere. Ubrzo nakon što je moj izvještaj objavljen, Huawei je opozvao pristup AppSearch-u i njegovom publicitetu. Takođe je povučen poučni YouTube video, koji je objavio Huawei Njemačka.

Eto, sad je povratak - trka protiv vremena je započeta. Preimenovana „Petal Search“ kombinuje i „Search“ i „Search App“ u jednu instalaciju. „Petal pretraživanje svijet stavlja u vaš dlan“, kaže Huawei, potvrđujući da korisnici mogu „da pretražuju vaše omiljene telefonske aplikacije uz pomoć naše najsavremenije tehnologije“.

Na prednjoj strani pretraživanja, Petal Search nudi Huawei-ove „dnevne vremenske prognoze i vrhunske vijesti, rezultate sportskih rezultata i rasporede, pretragu videa, slika i muzike“, kao i „finansijske vijesti i ažuriranja berzi“.

Sve to plus mogućnost pretraživanja i instaliranja aplikacija. Najveći problem post-crne liste bilo je to što su instalacija aplikacija i Google rješenja zastrašili redovne korisnike. Nova petalna pretraga treba učiniti da sve bude službeno i sigurno. Potražite aplikaciju poput „Instagram“ ili „Facebook“, a rezultati će biti zajedno sa opcijom instaliranja. Ako je aplikacija dostupna u AppGalleri, tada dolazi od nje. Ako nije, umjesto toga će se koristiti aplikacija trećih proizvođača.

Još nema riječi o sigurnosnim mjerama za provjeru aplikacija koje dolaze izvan AppGalleri i vjerovatno će postojati regionalne i nacionalne razlike u odnosu na ono što je dostupno. Ono što je jasno, jeste da je svaka sugestija da bi ovo mogao biti problem za Huawei u svjetlu američkih ograničenja umanjena s porastom tenzija. Huawei želi da osigura da se što veći broj od svojih 650 miliona aktivnih korisnika pametnih telefona drži brenda tokom narednih teških mjeseci.

U međuvremenu, Huaweijev glavni domaći rival na prekomorskim tržištima, Xiaomi, posmatrat će odatle. Rado je pokupio palicu za gradnju odakle je Huawei stao. U prvim kvartalnim rezultatima, objavljenim danas, kompanija izvještava o više od 13% rasta prodaje, gradeći svoj zvjezdani kraj prošle godine.

Pošto su međunarodni potrošači pokazali spremnost za kupovinu kineskih telefona i nedostatak spremnosti da napuste Google, Ksiaomi je zavidno postavljen. Prema Ksiaomi-ju, inostrani prihodi za ovaj kvartal porasli su za gotovo 49% na godišnjoj razini, „i prvi put su činili polovinu našeg ukupnog prihoda“. Ovo su rezultati slični Huawei-u i biće istinska briga za velikog rivala.

Neočekivano, Huawei je sada ponudio svojim korisnicima održivo brzo rješenje za današnji problem - mada još uvijek ništa o tome kako bi se problem silikona mogao riješiti. Dok se kompanija bavi ovim izazovom, njen domaći rival pokazao je da ti milioni međunarodnih korisnika možda neće čekati da vide šta se dešava.

Izvor: Forbes