Huawei kaže da će većina njegovih telefona dobiti Apple-ovu i Google-ovu funkciju praćenja kontakta s Coronavirusom

Objavjeno: 26.04.2020.
Huawei kaže da će većina njegovih telefona dobiti Apple-ovu i Google-ovu funkciju praćenja kontakta s Coronavirusom

Ažuriranja će dobiti Huaweijevi telefoni koji su predstavljeni prije zabrane SAD.

Huawei je rekao da će funkcija Apple-a i Google-a za praćenje kontakata moći da se koristi na većini njegovih telefona. Potvrda je stigla nakon što su stigli izvještaji da će noviji telefoni kompanije koji ne uključuju Google aplikacije propustiti novu funkciju. Huawei je rekao da će telefoni koji su predstavljeni prije maja 2019. godine - kada je američkim kompanijama zabranjeno da posluju sa Huaweijem - dobijaju sistem za traženje kontakata. Čini se da ukazuje da će, ukoliko imate bilo koji od Huawei telefona koji su pokrenuti nakon toga, nedostajati novi sistem.

Prema izvještaju kompanije TechRadar, ažuriranja će dobiti telefoni poput Huawei P30 i P30 Pro, koji su predstavljeni pre nego što su Huavei stavili na crnu listu pre oko godinu dana. Međutim, Huavei Mate 30 serija lansirana je kasnije tokom godine. Takođe, još nema reči o tome koliko će unazad biti proširena kompatibilnost ažuriranja.

Apple i Google-ova funkcija za praćenje kontakata COVID-19

Tehnologiju praćenja kontakata razvijaju Google i Apple. Zajedno rade na razvoju okvira za upotrebu Bluetooth-a na Android i iOS uređajima za praćenje. Prema njihovoj zajedničkoj izjavi, sistem će biti predstavljen u maju, a „narednih mjeseci“ biće omogućena „šira platforma za praćenje kontakata zasnovana na Bluetooth-u“.

U maju 2019. američki predsjednik Donald Trump potpisao je naredbu kojom je zabranjeno kupovinu ili upotrebu opreme od kompanija koje predstavljaju "neprihvatljiv rizik po nacionalnu bezbijednost SAD-a ili bezbijednost i sigurnost osoba u Sjedinjenim Državama". Huawei je stavljen na listu tih kompanija.

Značajno je da postoje i mnogi drugi telefoni koji bi mogli da urade bez nove funkcije. Prema izvještaju Financial Timesa, čak dvije milijarde starijih mobilnih telefona nemaju tehnologiju Bluetooth Lov Energi (BLE), novija verzija kojoj je potrebno manje energije, a nadolazeća značajka praćenja kontakata oslanja se na nju.

Izvor: NDTV