Huawei traži od Velike Britanije da ukine zabranu nakon promjene američke administracije

Objavjeno: 17.11.2020.
Huawei traži od Velike Britanije da ukine zabranu nakon promjene američke administracije

Izvršni direktor kompanije Huawei predložio je da Velika Britanija povuče kontroverznu zabranu kineskoj kompaniji nakon američkih izbora. Guardian citira potpredsjednika kompanije Victora Zhanga, koji poziva političare u Velikoj Britaniji da dozvole Huaweiju da učestvuje u trci za 5G i poništi zabranu učešća. Zhang vjeruje da je odluka o zabrani Huaweija "motivisana američkom percepcijom Huaweija, a ne britanskom", koja nije bila "motivisana bezbjednošću, već trgovinskim ratom između SAD-a i Kine".

U julu je Velika Britanija u osnovi zabranila upotrebu Huaweijeve opreme u mobilnim mrežama, čineći kupovine ilegalnim od 31. decembra 2020. Britanski Nacionalni centar za sajber bezbjednost rekao je, međutim, da nije vidio nikakve „konkretne dokaze“ zlonamernog koda ili neki backdoor, iako je kompaniju uvijek smatrao neprijateljskom. U oktobru je Odbor za odbranu Velike Britanije zatražio da se potpuna zabrana infrastrukture Huaweiju produži do 2025. godine, uprkos nedostatku dokaza koja kompaniju vezuje za špijunažu.

Amerika svakako traži od Velike Britanije da ne žuri, a visoki zvaničnici ubrzo dolaze preko okeana kako bi izneli svoje argumente. Kada je Velika Britanija prestala sa direktnom zabranom kompanije na kratko ranije ove godine, državni sekretar Mike Pompeo pozvao je na „preispitivanje“. Nekoliko mjeseci kasnije, zemlja se odlučila na službenu zabranu i rekla telefonskim mrežama da počnu da uklanjaju Huawei opremu.

Odlazeća US administracija naložila je da se i TikTok aplikacija djelimično otkupi od kineskog vlasnika ili da joj se zabrani rad. Ali kako se bližio krajnji rok za to, 12. novembar, zvaničnici su se nisu oglašavali sve dok Ministarstvo trgovine nije produžilo rok do kraja mjeseca. Možda će, dok se prioriteti administracije usmjeravaju ka tranziciji, pitanja oko TikTok-a i Huawei-a biti ostavljena da ih neko drugi riješi.

Zhang je dodao da će uklanjanje Huaweija ometati rast Velike Britanije u trenutku kada se istovremeno suočava sa krizom oko COVID-19 i Brexitom. Zabrana će, kako kaže, „proširiti digitalnu podelu sjever-jug“, i nada se da će vlada „pronaći način da situaciju prevaziđe“.

Izvor: Engadget