Ice Cream Sandwich za Nokiu N9

Objavjeno: 22.03.2012.
Ice Cream Sandwich za Nokiu N9
Nokia N9, prvi uređaj temeljen na Harmatan MeeGo operativnom sistemu oduševio je mnoge korisnike, no u startu se znalo da je ujedno i zadnji. Nezavisno o tome što je projekat praktički ubijen veliki broj kupaca širom svijeta oduševljen je Harmatan konceptom interfejsa i ne vodi preveliku brigu oko toga hoće li developeri za njega razviti 100 ili 100.000 aplikacija.

E sad, ako ste kupili Nokiju N9 i ne smatrate se prosječnim korisnikom već geekom ili hipsterom tada ćete krenuti istraživati malo dalje. Takođr, ako spadate u onu grupu nezadovoljnih fanova koji smatraju da je Nokia umjesto s Microsoftom saradnju trebala pokrenuti s Googleom tada će vas svakako zanimati NITDroid i ”Project Mayhem”.

Dakle, radi se o implementaciji Androida na Nokiju N9, čiji je razvoj već neko vrijeme u toku, a sada je došao u fazu da omogućuje dual-boot s postojećim Harmatanom. Štoviše, ne radi se o bilo kojem Androidu već o Ice Cream Sandwich (4.0.3) custom ROM-u NITDroid posebno razvijenim za Nokiju N9.

Iako još uvijek u Alpha fazi ovaj ROM (Release 1) sada omogućuje rad mnogih funkcija koje u prethodnim pre-Alpha varijantama nisu radile.

U nastavku pogledajte video.