Imamo prvi uvid u Android 12 redizajn, pročitajte kada stiže!

Objavjeno: 10.02.2021.
Imamo prvi uvid u Android 12 redizajn, pročitajte kada stiže!

Google bi tokom ove godine trebalo da predstavi Android 12, a prije zvanične objave očekuju nas rani beta testovi, od kojih bi prvi trebalo da počne za nekoliko nedjelja.

U međuvremenu, pojavili su se screenshotovi koji navodno ukazuju na to kako bi neki djelovi Androida 12 mogli izgledati. Prema svemu sudeći, Google sprema redizajn za svoju platformu. Fotografije stižu iz dokumenta koji je Google pripremio kako bi sumirao promjene koje stižu u novoj verziji Androida.

Ikonice, koje se prikazuju u gornjem desnom uglu korisniku pružaju informacije o tome da li određena aplikacija koristi kameru ili mikrofon. Kada se pritisnu te ikonice, dobija se pop-up poruka koja obavještava o tome šta koja aplikacija koristi. Postojaće i brz način da se onemogući kamera ili mikrofon, jednostavnim pritiskom na taster. Sugeriše se da će Google od proizvođača zahtijevati da indikatori korišćenja kamere i mikrofona budu dostupni, kada kompanije budu objavljivale svoje verzije Androida 12.

Quick Settings ikonica bi mogla mijenjati oblik u zavisnosti od aktivnosti koja se obavlja (ili možda njen dizajn još uvijek nije konačan). Trenutno su vidljive samo četiri Quick Settings ikonice, koje su veće i lakše im je pristupiti. Pozadinske boje će vjerovatno zavisiti od teme aplikacije.


Očekuju nas i novi vidžeti, kao što je Conversations vidžet koji ukazuje na nedavne poruke, propuštene pozive i statuse aktivnosti. U svojoj najmanjoj veličini, Conversations vidžet će pokazivati samo jednu aktivnost.

Ostale karakteristike Androida 12 uključuju uparivanje aplikacija, dvostruki pritisak na poleđini za gestikulaciju, dijeljenje Wi-Fi lozinki sa obližnjim uređajima, poboljšani sistem tema, ažuriranje za emotikone i funkcija hibernacije.

Više snimaka ekrana je dostupno u linku izvora.

Izvor: XDA-developers