Instagram Lite za Android zvanično stiže u 170 zemalja

Objavjeno: 10.03.2021.
Instagram Lite za Android zvanično stiže u 170 zemalja

Instagram je objavio globalnu dostupnost "Lite" verzije svoje popularne aplikacije. Instagram Lite predstavlja svedeniju verziju popularnog servisa i omogućava fluidnije iskustvo korišćenja platforme na bilo kom uređaju i uz bilo koju konekciju. Ova objava je usmjerena ka zemljama u razvoju.

Developeri Instagrama su istakli da je aplikacija kreirana sa ciljem kako bi se omogućio pristup servisu u zemljama koje imaju limitiran ili loš pristup internetu, kao i za uređaje sa osnovnim/budžetskim specifikacijama. Instagram je prošle godine ukinuo prethodnu verziju svoje "lite" aplikacije, a kompanija je tada istakla da radi na novoj verziji.

Instagram Lite zauzima svega 2MB prostora, a Instagram je ovo ostvario korišćenjem sopstvenih servera za obradu zahteva umjesto da se to radi na telefonu. To je ostvareno značajnim smanjenjem API-ja, uklanjanjem animacija i prelaza. Naravno, ovaj potez je uticao na to da neke funkcije izostanu, pa tako Instagram Lite ne podržava IGTV video. Korisnicima je dostupan pristup Reels i stories funkcijama, kao i slanje poruka i pretraga.

Kompanija je potvrdila da je u razvoju tamna tema za Instagram Lite, a trebalo bi da postane dostupna u narednim nedeljama.

Izvor: NextPit