iOS 14 je navodno procurio u februaru sa razvojnog iPhonea

Objavjeno: 23.05.2020.
iOS 14 je navodno procurio u februaru sa razvojnog iPhonea

 

Teško je kontrolisati propuštanje.

Kako su iOS 14 detalji kružili mjesecima ranije, kada Apple obično želi da se smanji na propuštanju? Očigledno se svodi na nekoga ko je voljan potrošiti urednu svotu novca. Izvori na matičnoj ploči kažu da je curenje iOS 14 nastalo od nekoga ko je kupio iPhone 11 namijenjen samo programeru za „hiljade dolara“. Verzija softvera datira iz decembra, ali neko ju je izdvojio i distribuirao istraživačima i hakerima od „barem“ februara.

Apple je odbio da komentariše.

Teško je reći koliko će curenje uticati (ili odraziti) na gotov iOS 14 izdanje. Očekuje se da Apple ne pregleda iOS 14 do VVDC-a u junu, a sasvim je moguće da je kompanija smanjila ili promijenila karakteristike u poslednjih nekoliko mjeseci. Isto tako bi moglo biti teško procijeniti sigurnosne nedostatke kada bi ih mogli otkloniti pokretanjem. Ipak, ovo je neobično rani pristup softveru - ovo bi moglo pomoći u procjeni sigurnosti, ali moglo bi pokvariti debi i dati hakerima više vremena da pronađu eksploatacije.

Labavi kod takođe ukazuje na izazove koje Apple ima prilikom smanjivanja propuštanja. Kao i kod mnogih kompanija, njegov razvoj proizvoda zavisi od velikog lanca dobavljača i drugih partnera - za otkrivanje tajni potreban je samo jedan čovek koji nije manje vrijedan. Iako Apple može da preduzme korake za smanjivanje šansi curenja, možda će biti teško u potpunosti izbjeći takva kršenja u budućnosti.

Izvor: Engadget