iOS 14 konačno dodaje vidgete na početni ekran iPhone-a

Objavjeno: 23.06.2020.
iOS 14 konačno dodaje vidgete na početni ekran iPhone-a

Već dugo dolazi.

Apple-ov VVDC događaj možda je ove godine dostupan samo na mreži, ali neke stvari se nikada ne mijenjaju. Kao što se očekivalo, Apple prikazuje iOS 14, koji bi trebalo stići negde ove jeseni zajedno sa sledećim iPhoneom.

Već 13 godina, početni ekran iPhonea bio je relativno nefleksibilna mreža aplikacija i, od iOS 4, direktorijuma aplikacija. To se konačno mijenja ove godine, jer Apple dodaje nekoliko novih načina da pregledate svoj sadržaj i učini početni ekran korisnijim. Sve započinje nečim što se naziva biblioteka aplikacija, što olakšava pronalaženje mjesta gdje se čuvaju vaše aplikacije. Aplikacije su automatski grupisane po kategorijama; na mnogo načina, čini se kao automatsko kreiranje fascikli.

Biblioteka aplikacija naravno sadrži traku za pretragu, a takođe prikazuje nedavno dodanu grupu i „predloge“ tako da brzo možete tamo pronaći stvari.

Čini se da se nešto iOS-ovima godinama traži da se ostvaruje: vidgeti početnog ekrana. IPhone i iPad godinama su imali namjenski ekran za vidgete, ali prošle godine Apple je pustio korisnike iPada da prikvače kolonu vidgeta na početni ekran. Sada će vam iOS 14 omogućiti da vidgete smjestite gdje god želite. Ovo je prijeko potrebna promjena, ali izgleda kao veliko poboljšanje.

Vidgeti i dalje pokreću lijevo od početnog ekrana, ali odatle ga možete dodirnuti i prevući na početni ekran. Vidgeti sada imaju više veličina tako da možete prilagoditi sadržaj ispravnom podešavanju ekrana. Tu je i nešto što se naziva „pametni stog“ koji vam omogućava da u jedan prostor stavite više vidgeta kroz koje možete prelaziti prstom da biste brzo vidjeli različit sadržaj.

Apple takođe gradi novi režim slike u slici, što je jasan odgovor na to koliko je važan mobilni video ovih dana. možete da ga zakačite oko sadržaja koji gledate i podesite širinu.

Siri takođe dobija nekoliko podešavanja - umjesto da preuzme cjelokupni početni ekran, pojavljuje se kao mali, pa, vidget kada ga pozovete. Takođe može da daje rezultate na vrhu ekrana sa malim stilom notifikacije koji se spušta sa vrha ekrana. Pored toga, možete da šaljete glasovne poruke umjesto samo teksta, a funkcije diktata sada prepisuju pravo na uređaj a ne na oblak. To bi trebalo ubrzati koliko brzo vaš glas može pretvoriti u tekst.

iOS 14 će takođe koristiti Siri za novu aplikaciju pod nazivom Translate. Koristi mašinsko učenje na uređaju za prevođenje vašeg glasa sa 11 jezika. To je nešto što je Google radio godinama, a Apple je sigurno malo iza krivulje, ali to je ipak zapažen dodatak.

Poruke su jedna od najvažnijih iOS aplikacija, a ove godine grupni tekstovi dobijaju veliku promjenu. Za početak, iOS 14 omogućava vam da pripišete najčešće korišćene razgovore na samom vrhu liste. Apple takođe dodaje inline odgovore grupnim tekstovima, što vam omogućava da vidite specifičnu nit razgovora, a ne samo jedno dugačko prelistavanje poruka. Postoji takođe funkcija direktne poruke da pingnete nekoga posebno u toj grupi; možete podesiti obavještenja tako da iz grupe dobijate obavještenja samo ako su izričito navedeni. Grupe takođe mogu dobiti svoju ikonu koja može biti emoji ili neke druge slike. Memoji, Apple-ovi prilagođeni emojii, takođe dobijaju ažuriranje sa 20 novih stilova glave i kose, kao i navlake za lice i više opcija za uzrast.

Apple je takođe razgovarao o funkcijama za vrijeme kad smo se vratili u svijet, poput Maps. Kao prvo, novi dizajni karata koji su se počeli lansirati prošle godine stižu u Veliku Britaniju, Irsku i Kanadu. Kompanija takođe proširuje poboljšane karakteristike za pronalaženje lokacija koje su dodate prošle godine. Aplikacija Maps će sada ugostiti vodiče za gradove koje izaberu neki neimenovani partneri koji će vam pomoći da pronađete lokalne tačke interesa osim jednostavne pretrage.

Uputstva za biciklizam takođe dolaze po prvi put u aplikaciju Maps. Apple je rekao da je to dio inicijative da se korisnicima doda više zelenih ili održivih mogućnosti putovanja u aplikaciji. Prvo se lansira u Njujorku, Los Anđelesu i oblasti zaliva San Francisko u SAD-u za početak, kao i na nekoliko lokacija u Kini. Za EV vozače tu je i nova EV opcija za usmjeravanje, kao i opcije za pronalaženje stanica za punjenje posebno za vaš automobil.

Kada je riječ o prevozu, CarPlay takođe dobija neke ispravke koje vrijedi primijetiti. Nove kategorije aplikacija koje se dodaju su parking, EV opcije i lokacije za preuzimanje hrane. Ali što je još važnije, Apple konačno najavljuje svoje planove za lansiranje digitalnih verzija ključeva automobila. BMW-ova serija 2021 5 će vam omogućiti zaključavanje, otključavanje i pokretanje automobila iPhone-om. Naravno, ključevi žive u iPhone-ovoj „sigurnoj enklavi“ za dodatnu sigurnost, mada još ne znamo tačno kako će to funkcionisati. Ova funkcija nije ograničena ni na iOS 14 - Apple kaže da će takođe doći i na iOS 13. Apple kaže da to standardizuje ovu karakteristiku, tako da drugi proizvođači automobila mogu da je ugrade u svoje automobile, bunar, a Apple kaže da bi i drugi proizvođači automobila trebali doći na brod 2021. godine.

Aplikacioni isječci su još jedna značajna funkcija koja se dodaje u iOS 14. Umjesto da instalirate kompletnu aplikaciju da biste dobili funkcionalnost koja vam je potrebna, ona brzo instalira dio aplikacije koji bi vam možda trebao, na primjer, iznajmiti skuter. Isječci se ne pojavljuju na početnom ekranu i ne lijepe se nakon što završite (osim ako to ne želite). Mogu se lansirati putem NFC ili KR kodova, što ih čini idealnim za lansiranje na određenim lokacijama.

Apple nije rekao ništa o tome kada će se iOS 14 lansirati, ali sigurno je reći da bismo ga trebali vidjeti ove jeseni zajedno sa novim iPhone-ovima - mada to ne bi bilo iznenađujuće ako bi se stiglo malo kasnije ove godine zahvaljujući COVID-19. Što se tiče uređaja sa kojima će raditi, sve seže do iPhonea 6 za 2015. godinu.

Izvor: Engadget