iOS 14 vam može omogućiti pokretanje djelića aplikacije za dovršavanje zadataka

Objavjeno: 09.04.2020.
iOS 14 vam može omogućiti pokretanje djelića aplikacije za dovršavanje zadataka

Ne bi trebalo da preuzmete cijelu aplikaciju da biste nešto uradili.

Ne volite da preuzimate čitave iOS aplikacije samo da biste ih mogli koristiti jednom ili dva puta? Možda to nećete morati u budućnosti. 9to5Mac tim nastavlja niz navodnih propuštanja iOS 14 uz poruku da bi novi Appleov softver mogao da vam omogući pokretanje malih djelova aplikacija za izvršavanje zadataka kada puna aplikacija nije instalirana. Okvir "Clips" (da se ne miješa sa Apple-ovim Clips video alatom) reagovao bi na određene akcije, kao što je skeniranje KR koda, donošenjem kartice sa dovoljno matičnog interfejsa aplikacije da se reprodukuje video, rezerviše restoran ili na neki drugi način dovršite stvari. Teoretski bi to trebalo biti elegantnije od upućivanja na App Store ili veb lokaciju.

Ako ovo zvuči poznato, trebalo bi. Google je već neko vrijeme imao funkcije poput Instant Apps i Slices-a, iako su do sada bile više usmjerene na područja poput testnih pogona aplikacija i prečica osjetljivih na kontekst. Nije sigurno koliko bi široko dostupni bili isječci (šuška se da iOS 14 gradi samo reference KR kodove), ali ne bi bilo iznenađujuće ako bi ih koristili u rezultatima pretrage ili Siri.

Nema garancije da će Apple implementirati isječke aplikacija, mada kompanija navodno testira značajku sa velikim imenima koja uključuju Soni (za funkciju drugog ekrana za PS4), DoorDash, OpenTable, Ielp i IouTube. Pod uslovom da tehnologija postane smanjena, mogli biste je vidjeti na Appleovom virtuelnom VVDC-u u junu, uoči šireg eventualnog izdanja na jesen.

Izvor: Engadget