iPadOS 14: Dizajn ažuriran u velikoj mjeri

Objavjeno: 10.07.2020.
iPadOS 14: Dizajn ažuriran u velikoj mjeri

 

Evo šta možete očekivati od nove javne beta verzije.

Ako ste čekali da biste testirali sve nove iPad-ove funkcije na koje je Apple posjetio tokom svog VVDC-a prošlog mjeseca, danas je vaš dan: Možete odmah da preuzmete i instalirate iPadOS 14 javnu beta verziju. To je vjerovatno sve što ste trebali da znate, ali ako ste još uvijek spremni, poduzmite uobičajene mjere predostrožnosti. To znači da napravite sigurnosnu kopiju svih podataka prije nego što podnesete poniranje i instalirate beta verziju na sekundarnom uređaju ako je to uopšte moguće.

Kao što ste već mogli pretpostaviti iz imena, iPadOS 14 je zasnovan na iOS-u 14, koji smo već počeli testirati. Većina promjena koje je Apple ugradio u iOS prisutna je i na njegovim tabletima, uključujući pametniju, manje nametljivu Siri, obilje podešavanja postojećih aplikacija i obnovljeni fokus na privatnost, tako da se na njih neću baviti previše. Ono što je meni još interesantnije - to je kako identitet iPadOS-a postaje još izraženiji, čak i sa svim DNK-om koji dijeli sa iOS-om.

Najbolji primjer koji se mogu sjetiti je način na koji se ovi uređaji približavaju svojim početnim ekranima. Kao i iOS 14, ova nova verzija iPadOS-a uključuje sve nove Apple-ove vidgete, koji se isporučuju u različitim dimenzijama, tako da možete kontrolisati koliko informacija se nakuplja na vašem početnom ekranu. Android fanovi već od VVDC-a navode da Apple prilično kasni na prilagodljiv parti vidget-a i oni su u potpunosti u pravu - Google je imao pravu ideju i izvršio je prvo i bolje. Preokret je u tome što je, na kraju, iOS na prvi pogled informativniji.

Stvari su malo drugačije na iPadu. Za razliku od iOS-a 14, ne možete samo da prskate vidgete po početnom ekranu tableta; umjesto toga, oni su prebačeni na istu bočnu traku „Danas“ gdje su živeli od prvog izdanja iPadOS-a prošle godine. Za razliku od iPhona, oni su i dalje vidljivi samo kada je iPad podignut u pejzažnom režimu.

Za mnoge to neće biti problem jer se način prikazivanja vidgeta nije pogoršao - jednostavno se nije promijenio. Ipak, zasigurno će biti lud za sve koji su stvarno htjeli da prevare svoje iPade. (Zbog onog što vrijedi, Apple kaže da se u ovom izdanju više usredsredio na podešavanje doživljaja vidžeta za iPhone uređaje) I u svakom slučaju, druga odluka koju je Apple donio o početnom ekranu iPadOS-a 14 mnogo je upitnija.

Apple je predstavio App Librari u iOS 14, koji služi kao jedno skladište za sve instalirane aplikacije. Zabavna stvar je što potpuno nedostaje u iPadOS-u. Umjesto toga, zamišljeno je da upravljate mapama i više početnih ekrana isto kao i uvijek, što ovde izgleda kao značajan pogrešan korak. Da, iPadi imaju veće ekrane, tako da je dovoljno lako odabrati određene aplikacije dok se krećete po više stranica. Oni takođe imaju poseban pristanište za čuvanje vaših omiljenih ili najčešće korišćenih aplikacija, tako da su iPadi prirodno malo organizovaniji od iPhonea. Stvar je u tome što iPadi nisu imuni na nered, a ja sam vrsta osobe koja se neprestano bori za moje neuredne kućne ekrane. Dodavanje biblioteke aplikacija, čak i kao potpuno opciona funkcija, bilo bi korisno svima koji žele veću kontrolu nad načinom organizovanja i pristupa svojim aplikacijama.

Srećom, druge promjene interfejsa mogu se osjećati trenutno u potpunosti zadovoljavajućim. (Naglasak na „može“.) Iskustvo sa pretragom na iPadOS-u vam je dalo malo svega, ali sada panel za pretragu djeluje mnogo više kao što radi Spotlight na Mac-u, nudeći brzi pristup informacijama na vebu pored šta se nalazi na vašem uređaju. Recimo da u terminu za pretragu naletite na „Lightroom“. U iPadOS-u 13 dobićete rezultate pretraživanja koji cijelog ekrana pune, nudeći prečicu do aplikacije (ako je instalirana), njenih postavki, sličnih aplikacija u App Store-u i nekih veb lokacija koje Siri predlaže.

Sa iOS 14, ipak, ti se rezultati pojavljuju na manjem, samostalnom panelu koji uključuje veze do instalirane aplikacije, prečicu do pretrage tog tačnog izraza (plus srodne) u Safariju i mogućnost pretrage tog termina u drugim aplikacijama, poput Notesa.

Odmah ću vam reći: Neće svi cijeniti ovu promjenu. Dok je stari pristup preuzeo čitav ekran, ponudio je gotovo svaki rezultat koji ste mogli da zamislite. Sa iPadOS-om 14, Apple je krenuo sa više fokusiranim pristupom, s opcijom da kopate dalje kada treba. Ista širina rezultata je i dalje prisutna; Pretraga više ne podrazumijevano prikazuje sve njih. Ova nova univerzalna pretraga u mnogim slučajevima se osjeća brže, a ja lično više volim ovu novu, čistiju upotrebu - većinu vremena sam prvi rezultat pretrage upravo ono što sam tražio. Ipak, očekujte da ćete neko vrijeme gunđati ako ste uživali u Appleovom starom, pristupu „ovdje je malo svega“.

Dok smo na temu redizajna, neke od Apple-ovih prvih aplikacija za tablete podešene su kako bi se bolje uskladile sa njihovim računarima na radnoj površini. Pogledajte samo aplikacije Calendar i Photo: Obije sada imaju istaknute bočne trake kada prevučete na stranu, nudeći brz pristup opcijama i kontrolama koje bi se obično raštrkale. Ni oni nisu sami: slične bočne trake naći ćete u Apple-ovim aplikacijama Datoteke, Bilješke i Muzika.

To zaista ne bi trebalo biti veliko iznenađenje. Apple ohrabruje programere da grade iPad aplikacije sa Mac Catalist-om, što obezbjeđuje da isti kod radi i na Mac računarima, kao i na tabletima. Drugim riječima, neke iPad aplikacije su u osnovi Mac aplikacije, pa je mali kulturni crossover bio neizbježan. Ono što ovu posebnu situaciju čini zanimljivijom je činjenica da nijedna redizajnirana aplikacija koju sam spomenuo nije izgrađena na Catalistu - Apple je samo smatrao da je spajanje nekih istorijski desktop i i elemenata u mobilni softver pravi put naprijed. Sada kompanija možda samo primjenjuje najbolje prakse sa jedne platforme na drugu, i moram priznati da ove bočne trake olakšavaju upotrebu trackpad-a ili miša sa ovim aplikacijama. Ipak, ako uzmete u obzir ove promjene dizajna i činjenicu da su neki djelovi macOS Big Sur uzeli jasnu inspiraciju iz iOS-a, teško je zamisliti da se Apple kreće ka budućnosti u kojoj su iPad i Macs sličniji nego što su sada. Ali odstupam.

Neke od najvećih promjena koje je Apple izvršio u iPad iskustvu vežu se uz potpuno opcionalnu Apple olovku. Olovka kompanije već je bila izuzetno korisno sredstvo za mobilne umjetnike i korisnike koji bilježe note, ali u iOS-u 14 konačno možete koristiti Olovku na više mjesta.

Možete, na primjer, samo započeti pisanje u bilo kojem polju za tekst. iPadOS će dati sve od sebe da vašu pileću ogrebotinu prevede u pravi tekst, i do sada je učinio iznenađujuće dobar posao. Čak ni u kutiji ne morate da udarate olovku. Sve dok ste u opštem području, iPadOS će shvatiti gdje ste zapravo mislili da pišete i prepisati tekst na pravo mjesto. To je sporedna stvar, ali znači da nikada ne morate previše razmišljati o tome da biste bili sigurni da ste tačno pogodili marku.

Naravno, Olovka vjerovatno najbolje funkcioniše u aplikacijama poput Apple-ove bilješke, koje su dramatično ažurirane kako bi bolje mogle da se bave vašim rukopisom. Možete, na primjer, dvaput dodirnuti sve što ste napisali da biste ga odabrali. Odatle možete odabrati onoliko svog skenera po potrebi u slučaju da ga trebate kopirati (bilo u obliku olovke ili običnog teksta) ili ga pomicati po stranici.

Ako ste tip osobe koja često trguje dijagramima, Notes takođe može pretvoriti neke od vaših rudimentarnih skica (mislite: strelice, srca i poligoni) u geometrijski precizne figure. Vidio bih da je ovo korisno i studentima i profesionalcima, ali ovoj značajci je potrebno malo rada. Bilo bi lijepo, na primjer, ako biste mogli pomicati liniju nakon što ju je iPadOS „kvantizirao“ za malo dodatne preciznosti. (Ako želite takvu kontrolu nad svojim skicama, ne mogu vam preporučiti dovoljno Stvoriti.)

A ako ste zaista željeli, takođe možete da izaberete novi alat za olovke u paleti aplikacije koji vaše pisanje prevodi u tekst odmah. Pravo upozorenje: Na puno je navikavanja. Iako iPadOS iznenađujuće dobro radi u pretvorbi, izgleda da ne postoji način da se pozabavite ručno napisanim pogreškama prije nego što se obavežu na tekst. I morate biti prilično dosledni u tome gdje i kako pišete; ako predugo zadržite dok prikupljate misli, kursor često skače negdje drugdje i započinje novi odlomak, čak i ako pišete u istom dijelu ekrana. Čini se da je Apple na pravom putu, ali evo nade da će se neka od ovih malih problema sa kvalitetom života glačati prije lansiranja.

U ovom ažuriranju se događa nešto više nego što sam uspio da uđemo ovde, a tim dodacima ćemo se pozabaviti u našem konačnom pregledu na jesen. Za sada, vrijeme sa ovom beta verzijom mi daje osećaj kao da smo još uvijek u prelaznom roku. Apple je započeo posao davanja iPadu još jasnijeg identiteta prošle godine, a iPadOS 14 gura tablete kompanije dublje u zaljev između pametnih telefona i računara. Tačno kuda će na tom spektru sletjeti iPad ostaje pod znakom pitanja, ali jedno je sigurno: dobro smo na putu.

Izvor: Engadget