'Iron Man VR' ima trenutke sjaja, ali pokazuje granice PSVR-a

Objavjeno: 06.07.2020.
'Iron Man VR' ima trenutke sjaja, ali pokazuje granice PSVR-a

Kad se sve to zbroji, to je senzacija.

Iron Man bi trebao biti najbolji junak za prelazak sa stripa na VR. Njegove sopstvene interakcije sa njegovim odijelom dotiču se kontrolama proširene stvarnosti, upravljajući snažnim avatarom sinkronizirano sa Starkovim pokretima. Dakle, baš kao i ja, s parom digitalnih štapića s raznobojnim kuglicama na kraju.

Iron Man VR je takođe najveće ekskluzivno izdanje PlayStation VR-a. Sony je pripremio Iron Man VR paket koji uključuje sav PSVR hardver i par Move kontrolera (još uvijek je malo u prodavnicama) - čini se da će to već biti hit. Ali ovo nije Pola života: Alik, ni Marvelov Spider-Man

Kombinovanje Marvelovog intelektualnog vlasništva sa virtuelnom stvarnošću je visok nalog, ali kad prvi put proletite i preletite kopnom i morem, to je jedan pakao osjećaj. Na početku igre, kroz sposobnost odijela vodite se nekim holografskim lekcijama oko imanja Tonija Starka, višemilionskog imanja. Letite baš kao što to radi i Iron Man, pokazujući rukama dolje da biste eksplodirali gore, naprijed, nazad ili u stranu. Ispružite ruku, i vaše odbijajuće zrake su odmah spremne.

Nakon neke prakse, sve se počinje lijepo sastajati. Letiš jednom rukom, pipajući bespilotne letjelice drugom, bacaš se na robota i bacaš ga dalje, lansirajući se visoko u vazduh kako ne bi bio ispaljen. Sve je to zvučalo vrtoglavo, da, ali postoje trenuci u kojima upravljački sistem pjeva.

Da bi vam pomogli da vidite kuda idete, tasteri kontrolera Premjesti (ne radi sa DualShock 4) rotiraju vašu perspektivu, olakšavajući praćenje neprijatelja i postrojavanje napada. Osjećate se kao da ste željezni čovjek i osjeća se dobro.

Za neko vrijeme.

Iron Man VR se smirio ako igram duže od 20 minuta. Pokret u više ose je agresivniji od većine naslova virtuelne stvarnosti, pa je to vjerovatno uzrok. Morala sam da pravim redovne pauze da bih se ritmirala. Poslednji put mi se to dogodilo tokom sada zloglasnog Resident Evil 7 demo modela na E3 prije nekoliko godina - problem koji je Capcom uspio da popravi za maloprodajnu igru. Možda ćete imati jači ustav, ali nemojte reći da vas nisam upozorio.

Iako možete da napunite Tonija oružjem, na kraju ćete se osloniti na tovarne materijale za koje ste najsposobniji - odbojne grede i rakete koji traže toplinu - i uglavnom izbjegavaju napade od gužve. Oni se nikada ne uklapaju u Iron Man VR, bilo da je to zato što ima toliko dugih napada do srednjeg dometa, ili zato što dezorijentiše i izaziva mučninu da leti oko udaranja letećih robota u VR.

Priče o kampanji zvučiće poznato svima koji su gledali par filmova ili pratili stripove. Stark se izvlači iz oružarskog posla i fokusira se na svog nepoštenog superjunaka.

Duhovi iz njegove prošlosti (zlobne nedelje se doslovno naziva Ghost) su tu da ga podsjete da nije lako nastaviti dalje. Nezamislivi antagonist je dobar primjer koliko je očigledna i ravna priča kampanje. Većina otkucaja je predvidljiva, a previše je monoloških statičkih ekspozicija. (Možda su mogli biti slojeviti preko opuštenijih letećih odsjeka?)

Što je još gore, to nije kao da je Ghost čak i bitan - borit ćete se protiv bespilotnih letjelica i robota većinu (prilično 90%) igre. Zaboravite ideju da idete do vrha sa Marvelovim zlikovcima kao u Marvelovom Spider-Man-u. Povrh toga, takođe postoji samo nekoliko modela bespilotnih letjelica, a nijedan od njih nije ni posebno složen. Tu igra počinje da propada.

Isto se može reći i za nekoliko nivoa. Bilo da su to bež kanjoni i gradski pejzaži koji izgledaju kao da su napravljeni za PS2 igru, zabranjujući uvodnu borbu sa avionom i Tonijev obalni ljetnikovac, većina okruženja je prilično dosadna za gledanje i često jednako dosadna da leti. To su talasi bespilotnih letelica, povlačenjem poluge povećane stvarnosti, jurnjavanje i ponavljanje. Nemojte da vas prevari vizuelna vjernost ranih ekrana i trejlera. Sve je to primjetno grublje unutar PlaiyStation VR slušalica.

Antagonist, Ghost, je dobar primjer koliko je očigledna i ravna ravna priča kampanje. Većina otkucaja je predvidljiva, a previše je monoloških statičkih ekspozicija. Možda su mogli biti slojeviti preko opuštenijih letećih odseka? Mislim da oni pokvare ko zapravo vuče konce u jednoj od prvih crtanja teksta na ekranu za učitavanje.

Ovaj spori plod se pogoršava vremenom učitavanja i prelaznim ekranima, a posebno žmirka u PSVR-u, koji vas često ostavlja zagledanih u potpuno prazno platno preko deset sekundi. A to je pored zasebnih ekrana za učitavanje. To je još jedan znak da PSVR, predstavljen 2016. godine, dostiže svoje granice. Ili da je PS4 samo star. (To je.)

Move kontroleri takođe ne nude stepen praćenja koji biste mogli da dobijete od drugih, novijih VR podešavanja i cjelokupno Iron Man VR iskustvo zahtjeva da se stojite kako biste ga igrali većinu. Teško je letjeti s ispruženim rukama uz vaše strane dok sjedite na kauču. Ti probaj.

Ove frustracije se slažu jedna na drugu. Neki pokreti oružja su zaista neugodni kada ih pokušavate kombinovati sa letjenjem.

Okrenite se dlanom prema van kako biste napadali snopovima male snage, ili možete lansirati niz raketa nagnuvši zglob dolje. Ali, ispruženo ciljanje ponekad može postati bolno. Leteći između njih dvojice, koja vas igra gura prema, i kao što sam već napomenuo, izbjegavao sam da koristim napade melee udaraca gdje god je to moguće. U kombinovanom stanju, svi vas izvlače iz snova Iron Man i zarobljavaju vas u povremeno neurednom streljaču.

Izvan snimanja vi kontrolirate Tonija Starka bez odijela, teleportirajući se po njegovom dvorcu i garaži kako biste opremili vaše odijelo za sljedeću borbu / čujte više o negativcima. Njegova je kuća ispunjena uskršnjim jajima i simpatičnim dodirima. Postoje knjige i časopisi za pregledavanje, pa čak i arkadna igra. Unutar vaše VR igre.

Iznenadilo me je što su ograničeniji djelovi na šinama neki od mojih najdražih trenutaka, bolje dizajnirani oko kontrola i VR formata. Bilo je manje vrtoglavih zavoja i staza leta, a više ljutitih napada i razmišljanih pokreta. Uprkos ovim kritičkim kritikama, i dalje se divim ambiciji Iron Man VR-a. Ponekad je nevjerovatno impresivno - čak i senzacionalno - samo bih voleo da mi daje više veze sa svom tom slobodom.

Nisam još završio igru, ali već mislim da bi se nekoliko djelova ove igre od dvanaest poglavlja moglo smanjiti ili presjeći bez mnogo izgubljenog. Volio bih da se tim ograničio na kraću igru (Iron Man VR bi trebao trajati osam sati ili tako nešto). Možda je trebalo biti negdje između onoga što smo dobili i recimo 90-minutnog Batman Arkham VR-a, što je malo prekratko.

Iron Man VR je duži, da, ali nažalost, neće vas zadržati dovoljno dugo da bi garantovao ulaganje u PSVR slušalice i par Move kontrolera.

Izvor: Engadget