Jedna od stvari koju nikada ne bi trebali da objavite na Facebook-u

Objavjeno: 17.10.2012.
Jedna od stvari koju nikada ne bi trebali da objavite na Facebook-u
Jedan policajac iz Texasa koji radi kao prikriveni agent u odjeljenju narkotika je ostao šokiran kada je saznao da Facebook-om kruži njegova fotografija uz "upozorenje" kako je on prikriveni agent pa je osoba koja je uploadovala ovu fotografiju putem Facebooka pokušala je da sazna njegovo ime. Fotografiju je objavila Melissa Walthall čiji je profil bio dostupan samo njenim prijateljima, ali kada je jedan od njih vidio ovu fotografiju odmah je obavijestio policiju pa je, zbog bezbjednosnih prijetnji službenim osobama, Walthall uhapšena. Ona je ovu fotografiju dobila od pratelja Georgea Pickensa protiv kojeg je nekoliko mjeseci ranije navedeni policajac svedočio u suđenju za dilovanje droge.

Pickens je zajedno sa bratom pronašao njegovu fotografiju na Facebook-u, ali nije mogao pronaći njegovo ime - htjeo mu se osvetiti tako što je ištampao plakate sa njegovim slikom i htjeo ih je lijepiti i dijeliti po kvartovima kako bi pokušao otkriti njegov identitet, odnosno javno ga prokazati kao prikrivenog policajca.

U međuvremenu je fotografiju dao i Melissi koja ju je objavila na Facebook-u, a kada je uhapšena, policajci su zahvaljujući podacima sa njenog računara saznali da je sliku dobila od Pickensa pa su i njega "posjetili", a uz dokaze da je planirao distribuirati letke sa slikama prikrivenog policajca, u stanu su pronašli i sačmaricu za koju nije imao dozvolu i opremu za prodaju droge.

Članovi bandi su uhapšeni jer su se na Facebook-u hvalili svojim "poduhvatima"
Kevin Lawrence iz policijske stanice u Texasu rekao je novinarima ABC News-a kako je ovo vrlo opasna situacija jer, ako se policajci pokušavaju ubaciti u neki narko kartel ili bandu, najvažnija stvar je prikrivanje pravog identiteta.

Takođe, dodao je i da bi policajci i agenti trebali biti vrlo oprezni u korišćenju društvenih mreža ili ih uopšte ne bi trebali koristiti jer njihovi profili i fotografije na Facebook-u lako mogu biti otkriveni.