Kad ne može Apple, može Nokia: Mape za iOS!

Objavjeno: 14.11.2012.
Kad ne može Apple, može Nokia: Mape za iOS!
Bazirana na Cloud platformi, Here aplikacija omogućava korišćenje Nokia Maps servisa na različitim platforma i uređajima svih dijagonala i ekrana. Svoje iskustvo u izradi i implementaciji servisa vezanih za mapiranje i navigaciju, Nokia je pretočila u novi Here servis, koji razvija zajedno sa Mozilla kompanijom. Bazirane na Cloud usluzi i HTML5 standardu, čiji razvoj pomaže Mozilla, Nokia Maps stižu na različite operativne sisteme, kao i na različite veličine ekrana, ali jednako upotrebljive i funkcionalne. Nokia Here obuhvata novu, potpuno besplatnu iOS aplikaciju, koja će na iPhone, iPad i iPod uređaje stići za tri do pet nedelja. Here servis će nuditi kompletne informacije o vremenskoj prognozi i saobraćaju, prikazivaće kretanje i pozicije gradskog javnog prevoza i, naravno omogućiti pešačku i automobilsku glasovnu navigaciju od skretanja do skretanja.

Ovom prilikom Noia je objavila i akviziciju kompanije Earthmine, zaduženu za izradu 3D mapa i 3D navigacije. Što se Mozille tiče, posebna verzija Here servisa, posebno spremna za FireFox biće dostupna od januara sledeće godine.

Na ovaj način, Nokia je sa Symbian, MeeGo i Windows Phone platformi i na sve ostale prebacila jednu od najboljih aplikacija za navigaciju, ali nažalost, Crna Gora je još uvijek rupa na tim najboljim i najdetaljnijim mapama. I još ovo – servis Here koristiće i kameru uređaja, preko koje može da se vrši pretraga i dobijanje informacija o ponudi događaja i usluga u okruženju u kojem je korisnik tog momenta koristi.