Kako će Internet stvari transformisati korisnike, preduzeća i vlade u narednih pet godina

Objavjeno: 31.03.2020.
Kako će Internet stvari transformisati korisnike, preduzeća i vlade u narednih pet godina

Uspjeh u digitalnom dobu ne zahtjeva samo poznavanje najnovijih riječi; to znači identifikovanje transformacionih trendova - i kuda se kreću - prije nego što se ikada zagreju.

Uzmimo, na primjer, Internet stvari (IoT), koji sada dobija ne samo svakodnevno pokrivanje tehnoloških vijesti pri svakom pokretanju novog uređaja, već i ogromna ulaganja od globalnih organizacija koje su uvele u usvajanje širom svijeta. Do 2023. godine potrošači, kompanije i vlade će instalirati više od 40 milijardi IoT uređaja širom svijeta. I nisu samo oni o kojima čitavo vrijeme čujete, poput pametnih zvučnika i povezanih automobila.

Pojedinci i organizacije moraju razumeti puni opseg i funkcionalnost "Stvari" sadržanih u ovoj mreži, ključne pokretače svakog segmenta tržišta i kako se sve to odnosi na posao koji obavljaju svaki dan.

Business Insider Intelligence, vrhunska istraživačka služba Business Insidera, prognozirala je početak globalnog širenja IoT-a u The IoT Forecast Book 2018 - i narednih pet godina će biti transformaciono za potrošače, preduzeća i vlade.

Potrošački IoT: Samo u SAD-u procjenjuje se da će broj pametnih kućnih uređaja do 2023. godine preći milijardu, a potrošači će potrošiti oko 725 dolara po domaćinstvu - što ukupno troši više od 90 milijardi dolara na IoT rešenja.

Enterprise IoT: Sastojeći od najzrelijeg segmenta IoT-a, kompanije će i dalje ulivati milijarde dolara u povezane uređaje i automatizaciju. Do 2023. godine, ukupna baza instalirana u industrijskom robotskom sistemu približiće se 6 miliona širom svijeta, dok će godišnja potrošnja na proizvodnju IoT rješenja dostići oko 450 milijardi USD.

Vlada IoT: Vlade širom svijeta podstiču IoT uređaje da podstaknu razvoj pametnih gradova koji bi bili opremljeni inovacijama poput povezanih kamera, pametnih uličnih lampica i povezanih brojila kako bi se omogućilo realno gledanje saobraćaja, korišćenja komunalnih usluga, kriminala, i faktori životne sredine. Očekuje se da će godišnja ulaganja u ovu oblast dostići skoro 900 milijardi USD do 2023. godine.

Izvor: Business Insider