Kako da provjerite da li ste dio ukradenih Facebook podataka

Objavjeno: 06.04.2021.
Kako da provjerite da li ste dio ukradenih Facebook podataka

Do sada ste vjerovatno već čuli za ogromno curjenje podataka na Facebooku. Ugroženo je preko 533 miliona korisnika Facebooka iz 106 zemalja čiji su lični podaci procurjeli, uključujući, između ostalog, brojeve telefona, Facebook ID-eve i rođendane.

Postoji nekoliko alata koje možete koristiti

Vaše prvo pitanje biće, naravno, kako provjeriti da li se među njima nalaze i vaši podaci. Postoji nekoliko mjesta na kojima možete saznati da li su vaši podaci ugroženi. Jedna poznata web lokacija koja prati povrede podataka je Have I Been Pwned. Na stranici unesite svoju adresu e-pošte. Otkrićete ne samo da li ste bili dio kršenja Facebook-a, već i bilo kojih drugih kršenja u kojima su vaši podaci možda ugroženi.

Ako želite da provjerite svoj telefonski broj u odnosu na procurjelu bazu podataka na Facebooku, Gizmodo je predložio alat koji je kreirala web lokacija pod nazivom The News Every Day, u koji unosite svoj telefonski broj da biste saznali da li je dio kršenja. Međutim, ta web lokacija nije toliko poznata, pa dok se o njoj ne sazna više, možda ćete željeti da se pridržavate samo gore navedene stranice, u koju možete imati povjerenje.

Šta ako saznate da su vaši podaci ugroženi? Neki od koraka koje možete preduzeti su promjena lozinki ugroženih lokacija, upotreba menadžera lozinki kako biste mogli da kreirate i pratite jedinstvene lozinke za svaku web lokaciju (tako da ako je jedna ugrožena, to neće uticati ni na jednu drugu), koristite dvostepenu potvrdu identiteta radi dodatne sigurnosti i budite u toku sa vijestima.

Izvor: Theverge