Kako je Apple zaobišao evropsku regulativu vezanu uz microUSB standard? – Prodajom adaptera.

Objavjeno: 13.09.2012.
Kako je Apple zaobišao evropsku regulativu vezanu uz microUSB standard? – Prodajom adaptera.
Evropska komisija vrhovno je tijelo Evropske unije koja vedri i oblači u svim sferama života evropljana. Raspon nadležnosti seže od propisivanja standarda filtera ulja za automobile do davanja instrukcija kako treba izgledati klas kukuruza. Ipak, EK tu i tamo zna izdati i pokoji pametni propis, koji u mnogome olakšava živote običnih građana. Jedan od takvih je i nedavno propisani standard za punjače mobilnih telefona. EK je propisala da svi mobilni telefoni i smartphone uređaji koji se nađu u prodaji na tlu EU moraju koristiti microUSB punjače.

Budući da smo juče vidjeli da iPhone 5 nema microUSB utor, već je Apple ponovo izumio drugačiji standard, postavilo se pitanje kako će riješiti problem s Europskom komisijom koja neposlušne kompanije zna oglobiti drastičnim iznosima. Apple je ovome doskočio tako što će na europskom tržištu ponuditi poseban adapter Lightning-to-microUSB kako bi iPhone 5 imao mogućnost punjenja putem standardiziranih microUSB punjača.

Premda se spomenuti adapter već našao u prodaji u nekim britanskim trgovinama i to po cijeni od nemalih 15 funti, za sada nije poznato hoće li iPhone 5 za evropsko tržište u prodajnom paketu sadržavati spomenuti adapter. Takođe, trebat će vidjeti kako će EK protumačiti ovaj potez jer je način na koji iPhone 5 podržava microUSB punjenje u najmanju ruku diskutabilan.