Kako je Perseverance napravio kiseonik na Marsu

Objavjeno: 26.04.2021.
Kako je Perseverance napravio kiseonik na Marsu

Jedan instrument koji je na Mars stigao s roverom agencije NASA, uspeo je da iz ugljen-dioksida koji je uzeo iz atmosfere ove planete napravi kiseonik. U pitanju je MOXIE – Mars Oxygen ISRU Experiment.

Stariji Curiosity dizajn inspirisao je novi, još moćniji rover po imenu Perseverance, koji je put Marsa krenuo u julu 2020, da bi se na njegovu površinu spustio 18. februara 2021. Mnogi su bili zabrinuti, budući da je sletanje opisivano kao „sedam minuta užasa“. Rover veličine prosječnog automobila se ipak spustio na susjednu planetu, u oblast Jezero kratera, gdje mnogi objekti nose imena po toponimima sa naših prostora. Osnovni cilj je potraga za tragovima života. Uz pomoć bušilice, koja je smještena na vrh robotske ruke, rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da materijali na Zemlju stignu početkom 2031. godine.

Perseverance je sa sobom ponio mnoge instrumente, a Jedan od zanimljivijih je MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment), koji je dizajniran da generiše kiseonik iz marsovskog vazduha, koji sadrži 95% ugljen-dioksida. Slična oprema daleko većih razmera bi u budućnosti trebalo da pomogne u teraformiranju Crvene planete, a ovaj momenat bi mogao da označi početak ozbiljnih testiranja.

MOXIE je uspješno ispunio prvi dio zadatka, pa je to druga tehnologija koja je postigla uspjeh na Crvenoj planeti, nakon što je Ingenuity helikopter izveo prvi let. Instrument je veličine tostera, a uspio je da proizvede pet grama kiseonika, što je količina koja može da omogući disanje u trajanju od desetak minuta. NASA već razmišlja o sličnim instrumentima koji će biti većeg kapaciteta, koji bi u budućnosti mogli da omoguće proizvodnju značajnijih količina kiseonika, pa učesnici misija boce s ovim gasom neće morati da nose sa Zemlje.

Kiseonik može da posluži i za proizvodnju goriva za rakete, pa tako MOXIE predstavlja važan korak ka većoj samostalnosti misija. Procjenjuje se da trenutni model može da proizvodi oko deset grama kiseonika na sat, te tako od elemenata s udaljene planete napravi gas koji čoveka održava u životu.

Izvor: BBC