Kako napraviti rezervnu kopiju (backup) Facebook fotografija na Google

Objavjeno: 16.05.2020.
Kako napraviti rezervnu kopiju (backup) Facebook fotografija na Google

Mnogi svakodnevno objavljuju fotografije na Facebooku te se tokom godina korištenja na Facebooku može skupiti više hiljada fotografija. Za one koji žele napraviti backup tih fotografija i video snimaka ili ih samo prebaciti na neki drugi servis za slučaj da nešto pođe po zlu na Facebooku (npr. ako im neko hakuje i obriše nalog ili ako dođe do nekih problema sa samom društvenom mrežom), postoji jednostavno rješenje kojim mogu u samo nekoliko klikova mišem prebaciti sadržaj na Google, odnosno Google Fotografije (Photos).

Pri tome treba voditi računa o prostoru koji vam je dostupan na Google-u – svim korisnicima na početku je dodijeljeno 15 GB koji se koriste i za Gmail i postojeće fotografije, tako da je dostupna količina prostora za većinu korisnika puno manja, što mnogima ipak neće biti dovoljno. Korisnicima kojima je potrebno više prostora omogućena je kupovina dodatnih GB.

Za prebacivanje fotografija i video snimaka s Facebooka na Google prvo je potrebno otići na podešavnaja u gornjem desnom uglu ekrana i tamo kliknuti na “Vaše informacije na Facebooku”. Tu se, nalazi opcija “Prenesite kopiju svih fotografija ili video snimaka”, a kada odaberete “Prikaži”, pojaviće se opcija odabira odredišta na koji se može snimiti, tj. odraditi backup sadržaja.

Trenutno je pod odabirom odredišta dostupan samo Google, odnosno Google Photos, pa je potrebno kliknuti na tu opciju te odabrati želite li prebaciti fotografije ili video snimke. Nakon toga potrebno je potvrditi nalog, tj. upisati šifru za Facebook te dati dopuštenje aplikaciji za prebacivanje sadržaja. Za kraj treba kliknuti na potvrdu prenosa i prebacivanje sadržaja će početi.

Koliko će prebacivanje trajati, zavisi, naravno, o količini, tj. težini sadržaja, a kada transfer bude gotov, Facebook će vam poslati obavijest o tome.

Izvor: Balkan Android