Kako obrisati Instagram nalog, kako ga privremeno deaktivirati i kako obrisati sve lične podatke

Objavjeno: 18.09.2022.
Kako obrisati Instagram nalog, kako ga privremeno deaktivirati i kako obrisati sve lične podatke

Veoma lako deaktivirajte ili obrišite Instagram nalog, u svega par koraka, ali ne zaboravite i na lične podatke!Prvi čovek platforme Instagram,Adam Moseri je najavio velike promene koje očekuju ovu popularnu društvenu mrežu.

Pojedine promene se neće dopasti mnogim korisnicima koji su navikli da na ovoj platformi kače ili gledaju fotografije.

Kako će se fokus te društvene mreže okrenuti na reklame, video snimke i kreatore, mnogi planiraju da batale u potpunosti ovu platformu, koja čak preuzima i znatno više ličnih podataka korisnika nego što to radi Facebook društvena mreža, ističu podaci kompanije PCloud.

Ukoliko ste i vi jedan od korisnika koji želi da napusti ili da se odmori od ove platforme, baš za vas smo spremili tekst kako da ugasite svoj profil i zadržite svoj sadržaj kao što su poruke, objave, fotografije, itd...

Kako da privremeno onemogućite Instagram nalog

Ako želite privremeno da ugasite svoj profil, Instagram ističe da će isti privremeno sakriti, baš kao i vaše fotografije, komentare i sviđanja sve dok ponovo ne aktivirate nalog tako što ćete se opet prijaviti.

Svoj nalog možete da onemogućite samo na računaru ili na internet pregledaču vašeg pametnog telefona. Postupak je isti bez obzira za šta ste se odlučili.

  • Prijavite se na vaš Instagram nalog preko internet pregledača
  • Kliknite na svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu, pa potom kliknite na Profile, a zatim i na Edit Profile
  • Na samom dnu ekrana će se pojaviti opcija Temporarily disable your account
  • Instagram će tražiti da mu obrazložite zašto gasite nalog, u meniju Why are you disabling your account izaberite vaš odgovor, posle čega ćete morati da unesete svoju lozinku i
  • Kada sve to budete uradili, primetićete da se ponovo "upalila" opcija Temporarily disable your account, a sa njom ćete privremeno ugasiti vaš nalog.

Kako da obrišete Instagram nalog

Jednom kada izbrišete nalog, trajno će se ukloniti profil, fotografije, video zapisi, komentari, sviđanja i pratioci. Nakon brisanja naloga uvek možete da se registrujete ponovo sa istim korisničkim imenom ili da ga dodate drugom nalogu (ukoliko ga imate), prije nego što ga uzme neki drugi korisnik.

Instagram je pravi primer termina Dark Pattern, a kao što pretpostavljate, ne možete da izbrišete nalog sa aplikacije za telefon, već ćete opet morati da koristite internet pregledač.

Najbrži način je da posetite njihovu zvaničnu stranicu za brisanje naloga, pa potom pratite sledeće korake.

  • Ukoliko niste prijavljeni, zatražiće vam da to uradite
  • Izaberite opciju iz padajućeg menija Why do you want to delete, to jest obrazložite zašto brišete nalog
  • Potrebno je da ponovo unesete lozinku i
  • Klinite na Delete (pa vaše korisničko ime).

Instagram neće odmah obrisati vaš nalog, mi kada smo zatražili zahtev za brisanje rekli su nam da će tek za mesec dana isti biti potpuno izbrisan. U međuvremenu vaši podaci, profil, fotografije, itd neće biti vidljivi drugim ljudima.

Sačuvajte podatke prije nego što izbrišete Instagram

Kao što je to slučaj sa prethodne dvije opcije, moraćete preko internet pregledača da obavite cijeli ovaj postupak. Jednom kada se prijavite na vaš Instagram nalog, kliknite na Privacy and Security i izaberite opciju Request Download (zatražite preuzimanje) koja se nalazi ispod Data Download (Preuzimanje podataka).

Korisnik će morati da preda adresu svog mejla pošto će Instagram na njemu poslati podatke, jednom kada je unesete kliknite Request Download. Ta aplikacija ističe da je potrebno 48 sati da vam pošalju sve podatke. Nećete dobiti opciju da birate šta ćete da sačuvate, već ćete dobiti celu vašu istoriju. Instagram će vam najverovatnije poslati te podatke u JSON (JavaScript Object Notation) formatu, a najlakše ćete ih čitati preko internet pregledača kao što je FireFox.

Izvor: mondors