Kako ograničiti iPhone i iPad da manje prati vaše aktivnosti u iOS 6?

Objavjeno: 25.11.2012.
Kako ograničiti iPhone i iPad da manje prati vaše aktivnosti u iOS 6?
Teško je ovo vrijeme za teoretičare zavjera i paranoičare sa šiljastom kapicom od aluminijske folije na glavi. Internet, pametni telefoni, društvene mreže, sigurnosne kamere, GPS odašiljači, sve je to učinilo praćenje naših online i offline aktivnosti mnogo jednostavnijim za vlade ali i one koje nam žele agresivno plasirati svoju reklamu. Lično se ne brinem što razne agencije domaće i stranih vlada mogu dograbiti moje lične podatke iz oblaka jer ne planiram nikome biti tako zanimljiv, ali kada mi se reklame plasiraju na osnovu praćenja mog surfanja to može postati zamorno i frustrirajuće jer vam se jasno daje do znanja da vas veliki brat prati. Oglašivači vas prate i na vašem iPhoneu putem appleovog iAd servisa. Ukoliko vam to smeta možete učiniti slijedeće ukoliko već imate iOS 6 na svome uređaju:

Otvorite Settings aplikaciju na vašem iUređaju
Udjite na sekciju General pa About i onda Advertising
Uključite opciju pod nazivom “Limit Ad Tracking”
Što dobijate sa ovim? Sve aplikacije koje koriste UDID vašeg uređaja kako bi vas pratile i servirale reklame to više neće smjeti činiti. Za kraj ćemo pomenuti da postoji i opcija da “date nogu” ciljanom reklamiranju dok surfate internetom putem vašeg iPhonea, iPada ili iPod toucha. Da bi to učinili posjetite ovu stranicu putem Safari pretraživača na vašem uređaju (ne zaboravite samo da morate biti logovani na vaš iTunes nalog).

Nemojte očekivati da će ovo ukoniti reklame sa web stranica, one će i dalje biti tu ali sa malom razlikom u tome da neće biti skrojene prema vašim interesima.