Kako u stvari zarađuju online kompanije?

Objavjeno: 12.10.2012.
Kako u stvari zarađuju online kompanije?
Internet je za mnoge ostvarenje svih snova – i privatnih i poslovnih. Bilo koja informacija, u bilo koje vrijeme, na bilo kom mjestu uz minimalni trošak. Ali, u tome ipak postoji paradoks - veliki broj usluga je besplatan, ali kompanije koje pružaju usluge ipak ostvaruju ogromne profite. Pošto otvore svoj profil na Facebook-u, Twitter-u i LinkedIn-u, internet korisnici mogu da pristupe velikom "skladištu" informacija. Wikipedia je verovatno najveća enciklopedija informacija kojima pristupamo besplatno. Korisnik može da sluša muziku besplatno preko Spotify servisa (tamo gdje ga ima), da gleda video na YouTube-u, skida mobilne aplikacije preko iTunesa, besplatno otvara web stranicu na WordPress platformi i oglašava se na Craigslist-u. A tu je i gigantski Google.

Oglašavanje i pretplate su dva glavna izvora prihoda za mnoge od nabrojanih kompanija.

Internet takođe podstiče i fenomen poznat pod engleskim izrazom "freemium". Radi se o tome da neka kompanije može da svoju osnovnu uslugu pruža besplatno, ali za neke dodatne opcije korisnik mora da plati određeni iznos. Npr. Dropbox nudi 2GB slobodnog prostora za skladištenje podataka, a ako korisnik želi više prostora - za to će morati da plati.

Interaktivni grafički prikaz koji je ulinkovan ovdje osmislila je firma SEER Interactive iz Filadelfije, a dizajnirala O3 World. Kroz interaktivnu infografiku opisano je kako zarađuju danas najpopularne internet kompanije u svijetu i takođe otkriva koje su od njih profitabilne, a koje nisu.